Skip to main content

LASTE DONOSE TONU KUKURUZA

Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“

Seoske laste, simbol sela i ukras štala, domaćinstvu gde su svile makar jedno gnezdo mogu doneti vredne nagrade. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. Domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza, a sva ostala domaćinstva koja su učestvovala u takmičenju dobijaju šansu u izvlačenju „Srećno gnezdo“ u kojem mogu osvojiti vaučer za kupovinu sadnica voća. Prijave su otvorene do 12. juna 2022. godine.

„Cilj takmičenja je da se ukaže na važnost tradicionalnog stočarstva koje je ključno za opstanak seoskih lasta. Štale sa tavanicom od drvenih dasaka i greda, otvorenim prozorima i vratima, u kojima domaćini ne zaprašuju muve i druge insekte, stvaraju dobre uslove za gnežđenje seoskih lasta. Da je ovo svojevrstan ključ za uspeh i na takmičenju govori činjenica da su sva prethodna pobednička domaćinstva posedovala baš ovakve štale koje su pravi raj za laste“, rekla je Nataša Jančić, koordinatorka takmičenja iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prijave na takmičenje se vrše putem ONLAJN FORMULARA ili pozivom na brojeve telefona 021/304-49-25 i 011/400-25-61. Prijava putem telefona su moguće radnim danom u periodu od 09:00 do 17:00 časova. Prijave su otvorene do 12. juna 2022. Do kraja dana. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 19. juna 2022. na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja. Detaljna pravila takmičenja možete pročitati OVDE.

Seoska laste je vrsta koja je svoj život vezala uz čoveka i lako je prepoznatljiva po svom dugom, račvastom repu. Taj rep, najčešće ćete videti naspram neba, u vazduhu, dok laste izvode strmoglave akrobacije, uz stalno, veselo ćeretanje. Kada je vidite kako stoji, što gotovo nikada nije na zemlji, primetićete lep plavkasti sjaj crnog perja na gornjoj strani njenog lakog tela. Čelo i grlo su joj kestenasto-mrki, a donja strana tela je beličasta.

Ono što možda najviše ushićuje ljude u vezi sa lastama, jesu njihove genzdilišne navike. Črvsto gnezdo, oblika četvrtine lopte, zalepljeno na vertikalni zid, prave od blata i svoje pljuvačke, gotovo uvek u unutrašnjosti pomoćnih objekata domaćinstava. Čitavu zimu čovek gleda u prazno gnezdo, sve dok se u proleće par lasta ne vrati sa svojih dalekih afričkih zimovališta, prelazeći hiljade kilometara. U proleće iz gnezda vire 4 do 6 žutokljunaca koji pišteći čekaju roditelje, vešte insektolovce.


Domaćinstvo Mire Crnojević iz Sremskih Karlovaca koje je sa 101 aktivnim gnezdom seoskih lasta pobednik takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ 2021. godine.