Skip to main content

Labudovo okno – gde se ljube Dunav i pesak

Upoznajte Labudovo okno

Vikend je vreme kada treba malo zastati, odmoriti i dati šansu sebi i prirodi da se upoznamo. Ne govorimo slučajno o Labudovom oknu kao o stanici, na kojoj treba da pauzirate i istražite prirodu, jer upravo je to područje jedna od najznačajnijih ptičjih stanica na njihovom putu tokom seobe.

Labudovo okno se nalazi na Dunavu, ušuškano između Deliblatske peščare na levoj obali i Ramske tvrđave na desnoj obali, koja se kao nekakav svetionik uzdiže iznad ovog značajnog područja, koje je svojevrsno more prirodne raznovrsnosti. Da govorimo o izuzetno vrednom području za očuvanje prirode potvrđuju međunarodni statusi ovog područja koje je značajno za ptice, biljke, leptire, i ima status važnog vlažnog područja u okviru Ramsarske konvencije.

Labudovim oknom, kao nekakvim autoputem, ptice jure ka svojim gnezdilištima s proleća ili zimovalištima s jeseni. Važno je spomenuti da se na Labudovom oknu brojne vrste ptica zadržavaju upravo radi podizanja svog potomstva. Nekim vrstama u pravljenju gnezda pomaže Dunav. Stalnom promenom linije obale, odronjavanjem lesnih odseka, Dunav stvara uslove za gnežđenje lasti bregunica, čija kolonija broji oko 5.000 parova, što je svrstava među najveće kolonije u Evropi. Ptice se na Labudovom oknu borave i tokom zimskog perioda kada ovo područje privuče na desetine hiljada gusaka i drugih plovuša.

Ovo je samo mali detalj fascinantne prirode koja je tu da je otkrijete, zavolite i zaštitite. Zato vas pozivamo da ovog vikenda pođete u istraživanje prirode i iskrcate se na stanici Labudovo okno.


LABUDOVO OKNO – GDE SE LJUBE DUNAV I PESAK – TRIPTIH
Video “LABUDOVO OKNO – GDE SE LJUBE DUNAV I PESAK – TRIPTIH”, snimljen je u sklopu projekta “Jadranski selidbeni put: bezbedni koridori za seobu – zaustavimo ilegalno ubijanje ptica u Sredozemlju” koji podržavaju fondacije EURONATUR i MAVA. Produkcija: SMARTBIRD FILMS. Naslovna fotografija: Mira Milovanović.