Skip to main content

Kako leptiri ređaju crep?

“Nije dovoljno samo živeti! – reče leptir, Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cveća!”, zapisao je Hans Kristijan Andersen. Među insektima leptiri se mogu pohvaliti svetskom poularnošću. Zahvaljujući svom izgledu postali su sinonim za lepotu. Nežni, a opet tako brzi i neuhvatljivi. Teret  njihove slave je učinio da mislimo da o leptirima znamo sve. Odgovore na brojne nepoznanice, ali i zanimljivosti od gusenice do leptira čućemo u prirodnjačkom predavanju dr Miloša Popovića.


Četvrtak, 7. maj, u 18 časova na YouTube kanalu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.


Dr Miloš Popović – je sa foto-aparatom u ruci pretabanao dobar deo Balkana, osmortio sjajne predele, upoznao prijatelje i opasno zabasao u oblast ekologije i zaštite dnevnih leptira. Doktorirao je 2017. godine na ekologiji močvarnog mravnika, leptira koga je prvi put i zabeležio na području Srbije. Zaposlen je kao naučni saradnik na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu. Radio je na nekoliko međunarodnih projekata i član je Natura 2000 tima. Voli da se bavi fotografijom, oštrenjem britvi, kovanjem noževa i pripremom kineske hrane. Najviše se ponosi Biologerom, platformom za prikupljanje podataka o vrstama, koju je napravio sa drugarima pre nekoliko godina.

Predavanje “Kako leptiri ređaju crep?” deo je serije onlajn prirodnjačkih predavanja. Predavanja su doprinos Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da se u ovim teškim trenucima pandemije virusa COVID-19 solidariše. Cilj onlajn predavanja je da se građanima Srbije i regiona koji su u karantinu popuni vreme kvalitetnim obrazovnim sadržajem.

Ukoliko ste propustili da pogledate prethodna predavanja možete ih pogledati OVDE.