Skip to main content

Institucije odbijaju da zbrinu zaštićene vrste

Građani koji pronalaze jedinke zaštićenih ili strogo zaštićenih ptica gotovo svakoga dana obraćaju nam se za pomoć. Ovo je posebno izraženo u prolećnom periodu kada mladunci izlaze ili ispadaju iz gnezda. U tim slučajevima građani deo mladunaca po našim savetima vrate u gnezda, na drveće ili žbunje gde roditelji nastave da brinu o njima. Kada to nije moguće, potrebna je pomoć institucija koje su prema Zakonu o zaštiti prirode (član 93) ovlašćene da ih zbrinjavaju, a to su Ministarstvo zaštite životne sredine i dva zavoda za zaštitu prirode.

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_zastiti_prirode.html

Na području AP Vojvodine zbrinjavanje divljih životinja iz grupe zaštićenih i strogo zaštićenih sprovodi Pokrajinski zavod za zaštitu prirode (PZZP) u saradnji sa veterinarskim ambulantama i stanicama, a na kraju životinje kojima je potreban oporavak i stručna nega budu dopremljene u prihvatilište u Zoo vrt Palić. Proces zbrinjavanja od trenutka pronalaska ptice u nevolji do pregleda, lečenja, oporavka i vraćanja u prirodu uglavnom se dobro sprovodi jer PZZP ima Tim za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih životinja, a na sajtu i javno dostupne brojeve telefona članova tima.

http://pzzp.rs/zbrinjavanje-strogo-zasticenih-i-zasticenih-divljih-zivotinja.html 

U ostatku Srbije zbrinjavanje bi trebalo da sprovodi Zavod za zaštitu prirode Srbije (ZZPS), zajedno sa pomenutim ministarstvom. Međutim, od marta 2021. ZZPS uglavnom odbija da preuzme ili uputi divlje ptice u prihvatilište Zoo vrta u Beogradu, a kao glavni razlog navodi se postojanje virusa avijarne influence (ptičjeg gripa) u populaciji divljih ptica. Na stotine jedinki zbog toga je uginulo ili završilo na oporavku u kućnim uslovima što predstavlja grubo kršenje Zakona o zaštiti prirode, pa čak i ugrožavanja javne bezbednosti i zdravlja stanovništva. Građani koji imaju veliku volju da pomognu pticama gube poverenje u institucije, a u nemogućnosti da ostvare bilo kakvu komunikaciju sa institucijama svoj gnev često neopravdano usmeravaju na druge građane ili udruženja kojima su ruke vezane.

Podsećamo javnost da su podaci o lokacijama na kojima su zabeleženi slučajevi avijarne influence u Srbiji tokom prošle i ove godine javno dostupni na stranici Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Područje zaraženo visoko patogenim virusom avijarne influence proglašava se na osnovu rezultata laboratorijskog ispitivanja i tada se određuje granica zaraženog područja u poluprečniku od najmanje 3 km i ugroženog područja u poluprečniku od najmanje 10 km, oko žarišta zaraze. Trenutno je u Republici Srbiji aktivno jedno zaraženo područje u Novom Sadu. 

https://www.vet.minpolj.gov.rs/sr/avijarna-influenca

Netačno je da ptice koje budu pronađene na područjima koja nisu zaražena ili ugrožena ne mogu da budu zbrinute, jer za to ne postoji zakonsko opravdanje.

Ovim putem javno pozivamo nadležno ministarstvo i Zavod za zaštitu prirode Srbije da kao imaoci javnih ovlašćenja preduzmu aktivnosti poverenih poslova državne uprave, te odgovorno nastupe pred građanima i urade sve što je potrebno da se jedinke zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta divljih životinja zbrinu, izleče i vrate u prirodu.