Skip to main content

Gostovanje u emisiji “Ptičarenje”, Radio 202

Davor Marković, savetnik za zaštitu životne sredine DZPPS-a, govori o ptici koja krasi Trg republike, kako prijaviti trovanje ptica i šta je to IWC?

Ukoliko ste u centru Beograda tokom letnjih meseci na Trgu republike ili kod Palate Albanije uočili pticu za koju ste pogrešno mislili da je lasta, znajte da se radi o beloj čiopi. Otkud ona kod nas i sve druge zanimljivosti saznaćete u sledećem gostovanju našeg savetnika Davora Markovića u emisiji “Ptičarenje“.

Naš savetnik za zaštitu životne sredine, govorio je o svojim terenskim iskustvima na kojima je viđao crne rode, ali se u ovom poučnom razgovoru dotakao i vrste koju na Balkanu ne viđamo često, a pojavila se skoro na teritoriji Hrvatske. Radi se o ćelavom ibisu, čije su karakteristike i staništa vrlo interesantna. Nije mogao zaobići ni puzgavca, kojeg na Ovčar banji i Đerdapskoj klisuri samo najiskusniji mogu uočiti, jer se lako stapa sa okolinom.

Da biste saznali više o pticama ukoliko ste početnik ili da biste stekli još iskustva ukoliko ste pasionirani ptičar, možete se prijaviti za Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa. Svi ste dobrodošli u ovoj najmasovnijoj akciji od nacionalnog značaja u kojoj se do 31. januara spaja dobro druženje i sakupljanje podataka koji dalje doprinose donošenju odluka u vezi sa zaštitom životne sredine.

Naravno, u “Ptičarenju” je bilo reči i o ugroženim vrstama ptica u Srbiji, gde je Davor istakao orlove krstaše kao ugroženu vrstu dovedenu do istrebljenja uprkos njegovoj istorijskoj i kulturnoj važnosti. Kako smo došli do toga da su brojne populacije sokola prepolovljene u zadnjih par godina, ko pravi mamce za ubijanje ptica grabljivica, gde su propusti nadležnih organa i ko su sve žrtve nelegalnoh trovanja, takođe je bila tema razgovora.

Preporučujemo vam da odslušate emisiju i da uživate u dobroj muzici i toplom razgovoru!