Skip to main content

Gde zmija krije noge?

Tajanstven i tih život zmija budi znatiželju svih. Priče o zmijama najčešće slušamo pod okriljem noći kao o nekim utvarama koje vrebaju iz tame. A šta ako o zmijama popričamo po danu i osvetlimo život ovih interesantih životinja? Koji to problemi muče zmije i kako im možemo pomoći? I na kraju zapitajmo se da li je naš strah opravdan? Odovore na ova pitanja daće nam dr Aleksandar Urošević, viši naučni saradnik u Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković“.


Četvrtak, 30. april, u 18 časova na YouTube kanalu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.


Dr Aleksandar Urošević – Doktorirao je na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odbranivši tezu „Polni dimorfizam glavenog skeleta lacertidnih guštera“. Od 2011. godine radi na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković“, Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, gde trenutno ima zvanje višeg naučnog saradnika. U svom dosadašnjem naučnoistraživačkom radu bavio se tematskim oblastima morfologije, evolucione biologije i konzervacione biologije. Učesnik je brojnih projekata koji su za cilj imali istraživanja i zaštitu vodozemaca i gmizavaca u Srbiji. Svira gitaru i član je rock sastava “PLANET CARAVAN“.

Predavanje “Gde zmija krije noge?” deo je serije onlajn prirodnjačkih predavanja. Predavanja su doprinos Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da se u ovim teškim trenucima pandemije virusa COVID-19 solidariše. Cilj onlajn predavanja je da se građanima Srbije i regiona koji su u karantinu popuni vreme kvalitetnim obrazovnim sadržajem.

Ukoliko ste propustili da pogledate prethodna predavanja možete ih pogledati OVDE.