Skip to main content

Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nagrada “Pokretač promena” za 2021. godinu

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije dobiznik je priznanje “Pokretač promena” za 2021. godinu. DZPPS je dobitnik priznanja u I kategoriji “Saradnjom do promene, primeri dobre prakse i uspešne saradnje javnih vlasti i organizacija civilnog društva”, za kampanju za borbu protiv krivolova 2021. Zahvaljujući inicijativi “Spasite prepelice – prijavite vabilice!” proglašen lovostaj na grlice i jarebice do 2025. godine i skraćena lovna sezona na prepelice.

U nastavku u celosti prenosimo vest organizatora dodele nagrada pokretačima promena za 2021. godinu.


Dodeljene nagrade za pokretače promena za 2021. godinu

Najbolji pokretači promena u Srbiji,  motivisani građani koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svojih sugrađana u oblastima kao što su zaštita životne sredine, komunalni problemi, podrška samohranim roditeljima, pomoć mamama, podrška osobama sa autizmom, korišćenje inovatinih tehnologija u odbrani aktivizma – nagrađeni su priznanjem Pokretači promena 2021. Ovo priznanje dodeljuje Beogradska otvorena škola, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) od 2019. godine.

Nagrade su i ove godine dodeljene u četiri kategorije. 

I kategorija: Saradnjom do promene, primeri dobre prakse i uspešne saradnje javnih vlasti i organizacija civilnog društva 

  • Dobitnik nagrade: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije za kampanju za borbu protiv krivolova 2021. Zahvaljujući inicijativi „Spasite prepelice – prijavite vabilice!“ proglašena je zabrana lova na grlice i prepelice do 2025. godine.

II kategorija: Prvi glas građana – kampanjа koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja pokrenula veliki broj građana oko nekog cilja.

  • Dobitnik nagrade: Udruzenje građana „Volim Padinjak” za rešavanje komunalnih problema stanovnika MZ Padinska Skela

III kategorija: Pohod na aktivizam – uspešne inicijative neformalnih grupa. 

  • Dobitnik nagrade: Ženski solidarni front Vranje za Humanitarni bal organizovan kako bi se obezbedila sredstva za materijalnu podršku deci/porodicama koje su izgubile radno sposobnog člana usled posledica Covid-19.

IV kategorija: Pokretač promena – za angažman i pokretačku inicijativu pojedinaca koju su podelile dve dobitnice nagrada:

  • Zvezdana Luković za inicijativu „Nevađani za Nevade” – protest protiv izgradnje asfaltne baze u Gornjem Milanovcu
  • Milica Nikolić, osnivačica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom „Bazi Mili”

Komitet za dodelu nagrade uručio je i specijalnu zahvalnicu:  

  • Uniji Treći Beograd za najvidljiviju kampanju. Unija Treći Beograd uspela je da odbrani Baru Reva – netaknuto prirodno dobro u kome žive zaštićene vrste životinja. Aktivisti su dan i noć dežurali na Revi, kako bi sprečili da ovo prirodno dobro postane postrojenje za građevinski otpad.
  • Udruženju Mame su zakon za odbranu prava mama.
  • Igoru Veliću, master inž. saobraćaja, predsedniku Udruženja Sigurne staze iz Bora za upotrebu IKT-a u aktivizmu.
  • Udruženju Jadovnik za doprinos multisektorskoj saradnji.

Nakon dodele nagrada održana je i panel diskusija Otpornosti građana u aktivizmu, tokom koje su učesnici panela Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, Milja Vuković, aktivistkinja, Zero & Low Waste Serbia i Doris Rafajlovski, psihološkinja i psihoterapeutkinja pod supervizijom razgovarale o o preprekama na koje nailaze aktivisti u svom delovanju – ličnim i kolektivnim. Poseban akcenat stavljen je na lični razvoj i njegov dalji uticaj na aktivnosti društvenih aktivista, održivost njihovog delovanja, kao i na njihovo ukupno blagostanje.

Godišnja nagrada za Pokretače promena dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju”, a koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija (BIRN).