Skip to main content

Dragan i Gorica protiv vabilica!

Populan voditeljski par Gorica Nešović i Dragan Ilić, autori najpopularnijeg radijskog jutarnjeg programa “Buđenje”, podržali su kampanju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije “Spasi prepelice – prijavi vabilice!”. Poslušajte deo emisije “Buđenje”, koja se emituje na Radiju S2, u kojem su govorili o krivolovu prepelica uz korišćenje elektronskih vabilica.Podsećamo: Svake godine tokom avgusta i septembra polja širom Srbije odzvanjaju od pucnjeva iz pušaka. Na meti više hiljada domaćih i stranih lovaca su umorne ptice selice poput prepelice i grlice.

Gubitak staništa i hrane, moderne poljoprivredne prakse, lov i krivolov, desetkovali su populacije ove dve vrste ptica. Tako je, primera radi, populacija grlice u Evropi u poslednjih 40 godina opala je za više od 80%, pokazuju podaci globalne mreže za zaštitu ptica i prirode BirdLife International.

Izlov grlice i takođe proređene prepelice, zabranjen je u većini evropskih država. Međutim, Srbija decenijama unazad ne sledi primere dobre međunarodne prakse i dozvoljava ubijanje ugroženih ptica.

Lov prepelica u Srbiji posebno je problematičan jer se gotovo po pravilu vrši uz korišćenje nedozvoljenih sredstava, elektronskih vabilica, koje je krivični zakonik prepoznao kao sredstva za masovno uništavanje divljači.

Ovi uređaji služe da emitovanjem prodornog oglašavanja tokom noći na određenu lokaciju privuku i zadrže veliki broj prepelica koje narednog jutra budu ubijene. Vabilice zavaravaju prepelice, koje se preko Evrope sele za Afriku, da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.

Elektronske vabilice

Кorišćenje elektronskih vabilica na području Republike Srbije zabranjeno je Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o divljači i lovstvu, te nizom međunarodnih ugovora. Prema domaćem Кrivičnom zakoniku korišćenje tih uređaja u lovištu okarakterisano je kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od 6 meseci do 3 godine.

„Zbog nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja u Srbiji godišnje strada 120.000-170.000 jedinki divljih ptica, od kojih je najveći broj prepelica, 50.000-60.000 jedinki“, upozorava Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Procenjujemo da se na području Srbije, uglavnom vikendima, nezakonito koristi oko 800 elektronskih vabilica. Ovi uređaji su glasni i mogu se čuti sa velike udaljenosti, sa više od 2 kilometra. Velika je enigma zašto ih lovočuvari izuzetno retko pronalaze i prijavljuju“, kaže Jovanović.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane i građanke da im se pridruže u sprečavanju krivolova i prijave korišćenje elektronskih vabilica policiji. Takođe, možete se obratiti za savet i podršku Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na broj 021/302-33-61.

Prepelica, fotografisao Maciej Szymański

Više o nezakonitom ubijanju ptica i kako ih prijaviti saznajte na našem portalu POSLEDNJILET.RS