Skip to main content

Beloglavi sup opremljen pametnim uređajem otkrivaće slučajeve trovanja

U okviru projekta „BalkanDetox LIFE“ prvi beloglavi sup dobio je GPS (Global Positioning System) uređaj sa vrlo važnom svrhom – da pomogne u otkrivanju i sprečavanju ilegalnih slučajeva trovanja divljih životinja na Balkanu. GPS tehnologija omogućiće projektnom timu da brzo pronađe i spasi otrovane lešinare, pa i otkloni opasnost za dalja trovanja. U isto vreme, beloglavi supovi pomažu u krivičnim postupcima locirajući mesta trovanja i tako smanjuju obim ove štetne prakse na prostoru sedam balkanskih zemalja.

Tim iz Fonda za divlju floru i faunu (FVFF) obeležio je beloglavog supa nazvanog Ekstremni (Ekstreme), koji je dobio ime zbog svog vrlo agresivnog ponašanja pri hvatanju. Na osnovu mitarenja perja zaključeno je da se Ekstremni izlegao 2019. godine. Ptica vodi poreklo iz balkanske populacije beloglavih supova. Planovi projektnog tima su da obeleže nekoliko beloglavih supova u klisuri Kresne, jer mnoge ptice, iz Hrvatske, Srbije i Republike Severne Makedonije, upravo ovu klisuru koriste kao mesto gde provode zimu.

Lokalne organizacije koje se bave zaštitom prirode već godinama obeležavaju beloglave supove i druge vrste lešinara GPS uređajima, i sigurno se pitate zašto je onda ovo obeležavanje beloglavog supa posebno i važno?

GPS praćenje je inovativni način za praćenje ilegalnog trovanja divljih životinja

Beloglavi supovi su društvene ptice, tragaju za hranom u grupama i brzo otkrivaju leševe životinja koristeći svoj neverovatni vid. Ova sposobnost omogućava im da brzo i efikasno konzumiraju leševe životinja, što ima ogromne ekološke koristi za prirodu, divlje životinje i ljude. Ali, to takođe znači da ako je mrtva životinja namazana otrovom, mnogi beloglavi supovi mogu biti otrovani na istom mestu, samo jednim slučajem trovanja.

Projekat “BalkanDetox LIFE”, koji sprovodi Fondacija za zaštitu lešinara (VCF) se bori protiv ilegalnog trovanja divljih životinja na Balkanu izgradnjom kapaciteta i podizanjem svesti ljudi o ovom problemu. Jedan od načina je korišćenje GPS tehnologije za praćenje potencijalnih slučajeva  trovanja. Kada telesna temperatura ptice padne ili je dugo nepokretna pretpostavlja se da nešto nije u redu. U tom slučaju, GPS uređaji upozoravaju da nešto nije u redu sa pticom, omogućavajući brzu proveru ptice na terenu, što često pomaže u spašavanju lešinara i drugih divljih životinja. Ukolko su lešinari otrovani, može se pokrenuti istraga.

Praćenjem GPS kretanja lešinara, počinioci krivičnog dela bi mogli biti identifikovani i presude donete, odvraćajući tako potencijalne prekršioce od ponavljanja sličnih slučajeva.

Da bi efikasno nadzirali beloglave supove i pratili potencijlna trovanja, u svakoj koloniji beloglavih supova mora biti označeno najmanje pet ptica. Projekat će obezbediti GPS uređaje za 25 beloglavih supova u inovativnoj inicijativi za pomno praćenje ponašanja ptica i rešavanje pretnji divljih životinja na vreme, nadgledajući sve važne kolonije beloglavih supova u sedam balkanskih zemalja. Projekat ima za cilj da izradi aplikaciju koja će sadržati podatke o kretanjima lešinara opremljenim GPS uređajima, omogućavajući svim partnerima da prate kretanje i ponašanje lešinara. Time ćemo se efikasnije boriti protiv ilegalnog trovanja divljih životinja – najveće pretnje po opstanak lešinara na Balkanu.