Skip to main content

Apel za hitnu pomoć stočarima na Pešteru

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije da hitno pomogne stočare na Sjeničko-pešterskoj visoravni čiji je tradicionalni način stočarstva ugrožen usled loših vremenskih uslova i niske otkupne cene životinja.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je tokom 2020. godine, uprkos epidemiji Covid-19, radilo na sprovođenju projekta zaštite vodenih staništa Sjeničko-pešterske visoravni. Tom prilikom ostvareni su brojni kontakti sa lokalnim stanovništvom. U cilju održanja tradicionalnog stočarstva i pašarenja odabranim domaćinstvima donirani su stočarski psi pulini i električnih pastirica.

Prema svedočenjima stočara sezona pašarenja 2020. bila je veoma loša za tradicionalno stočarstvo koje je primarna delatnost na prostoru ove visoravni. Zima i veći deo proleća bili su sušni, livade nisu bile izdašne kao obično, a nakon toga je usledilo izrazito kišno leto tako da na mnogim mestima kosidbom nije moglo da se obezbedi dovoljno hrane za zimu. U junu i julu dodatne probleme zadao je izuzetno jak i smrtonosan talas epidemije koronavirusa.

Zbog svih problema prouzrokovanih pandemijom opala je i potražnja za jagnjetinom, a najgore je usledilo u oktobru kada se u okolini Novog Pazara pojavila bolest plavog jezika. Ova dodatno otežavajuća okolnost zaustavila je dogovorenu prodaju ovogodišnjih jaganjaca. Stočari ovog kraja su takođe i u nezavidnom položaju u odnosu na nakupce i njihove izuzetno niske otkupne cene.

Iako je već počela 2021. godina stočari i dalje nisu dobili premije za mleko za 2020. godinu i subvencije po grlu, što je kod velikog broja domaćinstava dovelo do nezadovoljstva, te kritično ugrozilo isplativost stočarstva i opstanak ljudi i njihovih stada (1).

Tradicionalno stočarstvo sa ispašom kao dominantnim vidom prehrane domaćih životinja kakvo je dominantno na Pešteru retkost je ne samo za Srbiju, već i Evropu gde se, kao i kod nas, gajenje stoke uglavnom zasniva na uzgoju poljoprivrednih kultura koje služe za prehranu životinja u okviru modernih farmi. Za razliku od modernog stočarstva ovde je osnova ishrane ispaša i senokos, što ima pozitivan uticaj na održavaje prirodnih otvorenih staništa i očuvanje biološke raznolikosti.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u više navrata isticalo da su ovčarstvo i kozarstvo izuzetan potencijal za razvoj poljoprivrede, a posebno u nerazvijenim područjima (2). Prethodnih godina je bilo raznih podsticaja za razvoj tradicionalnog stočarstva i starih rasa poput sjeničke pramenke (2, 3, 9). Kako bi podsticaji od strane države u cilju opstanak ovog i dalje živog ruralnog dela zemlje imali pozitivan efekat apelujemo na nadležne institucije da hitno reaguju i pomognu ugroženim stočarima na prostoru Sjeničko-pešterske visoravni.

Najurgentnija je pomoć u otkupu prošlogodišnjih prinova, nabavka hrane i isplata planiranih subvencija i premija. Trenutno stanje (1) zabrinjava budući da država stočarima ne može da obezbedi konkurentost i plasman, a da je prema brojnim podacima kvalitet mesa u zemlji nedovoljnog kvaliteta (4, 5, 6, 7, 8).

Prošlogodišnja kriza primorala je egzistencijalno ugrožene domaćine da u decembru prodaju jagnjad po niskim cenama koje su ispod svake proizvodne računice. Sve ovo posledica je nemara institucija i odsustva strateškog pristupa razvoju stočarstva i ruralnih krajeva Srbije.


Izvori:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=vb9KVU4bjX4
  2. http://www.parlament.gov.rs/12._sednica_Pododbora_za_pra%C4%87enje_stanja_u_poljoprivredi_u_marginalnim_-_najnerazvijenijim_podru%C4%8Djima_Republike_Srbije.30931.941.html
  3. https://agrosmart.net/2019/07/15/za-junice-140-000-za-ovce-i-koze-20-000-za-nazimice-24-000-dinara/
  4. https://www.danas.rs/ekonomija/meso-nije-lose-samo-nije-dovoljno-kvalitetno/
  5. https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/785774/meso-loseg-kvaliteta.html
  6. https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3351275/lose-namirnice-preplavile-srbiju-opasna-hranainspektori-unistili-cak-345-tona-mesa
  7. https://lepaisrecna.mondo.rs/Lifestyle/Price-iz-Srbije/a25453/U-SRBIJU-SE-UVOZI-MESO-KOJE-JE-PRED-ISTEKOM-ROKA-TRAJANJA-evo-kako-da-prepoznate-da-li-je-meso-bezbedno-i-zdravo-za-ishranu.html?page=2
  8. https://www.021.rs/story/Info/Srbija/128933/Drastican-pad-kvaliteta-mesnih-preradjevina-u-Srbiji.html
  9. http://subvencije.rs/tag/subvencije-za-kvalitetne-priplodne-ovce-i-koze/