Skip to main content

Ada Međica dobila novih 500 stabala, Den Tana zasadio prvo drvo

Zajedno sa SBB fondacijom, Udruženjem “Ljubitelji Save i Dunava”, studentima Ekonomskog fakulteta i članovima Sustainable Development kluba fakulteta u subotu 20. novembra smo zasadili 500 stabala na Adi Međici u Beogradu i tako započela Veliku akciju pošumljavanja Srbije “Da šume bude više. Da se lepše diše!”.

Akciji se priključio i fudbaler, glumac i biznismen Dobrivoje Tanasijević poznatiji kao Den Tana, predsednik Udruženja “Ljubitelji Save i Dunava” simbolično zasadivši prvo od 13.000 stabala koja će biti posađena u okviru projekta pošumljavanja na 16 lokacija širom Srbije.

„Projekat ‘Ne prljaj. Nemaš izgovor!’ smo započeli još davne 2016. godine sa jasnim ciljem i porukom da treba mnogo više da brinemo o životnoj sredini. Pet godina kasnije uradili smo mnogo toga i srećni smo da započinjemo veliki projekat pošumljavanja Srbije zajedno sa našim partnerima. Znamo koliko nam je važno svako drvo koje daje kiseonik, a potvrda uspeha naše akcije je veliki broj organizacija i lokalnih samouprava, kompanija koje su se prijavile na naš konkurs i istaknutih pojedinaca koji zajedno sa nama daju svoj doprinos ovom veoma važnom pitanju. Samo zajedno možemo da postignemo mnogo“, rekla je Jovana Lukić, CSR direktorka United Grupe i direktorka SBB fondacije.

Akcija pošumljavanja koju SBB fondacija organizuje zajedno sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kao i pobednicima konkursa „Da šume bude više. Da se lepše diše!“ ima za cilj doprinos čistijem vazduhu, sprečavanje negativnih efekata klimatskih promena, nestanak staništa ugroženih vrsta i dostizanju evropskog standarda pošumljenosti od 40% do 2030. godine, koji je važan za uspešnu borbu u zaštiti životne sredine.

„Priroda je izvor zdrave životne sredine, zbog toga želimo da kroz ovakve akcije podstaknemo i druge da brinu o prirodi. Značajan korak u ostvarenju ove misije može biti da svako od nas zasadi makar po jedno drvo. Naša preporuka jeste da sledite princip kojeg smo se i mi držali u našoj akciji, a to je da sadite domaće vrste drveća, one koje u našem okruženju prirodno rastu, kako bi na taj način doprineli oporavku prirodnih ekosistema“, rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Početak akacije je simbolično organizovan na Svetski dan deteta, a sadnji su se priključila i deca zaposlenih u United Grupi i SBB kompaniji, jer upravo na najmlađima svet ostaje.