Skip to main content

Prva obuka u okviru “Wildlife Crime Academy”

U Andaluziji (Španija) koriste helikoptere za otkrivanje sumnjivih uginuća ptica. Ovakve akcije se za mnoge zemlje čine nestvarnim, ali u Španiji predstavlja samo jedan od alata koji nije najvažniji u rešavanju problema stradanja divljih životinja. Ono što je najvažnije u ovakvim krivičnim istragama su ljudski resursi i posvećene stručne državne institucije koje imaju kapaciteta da se suče sa ovakvim problemima.

Kada je u pitanju borba protiv stradanja divljih životinja, Španija se tu izdvaja kao lider. Na Balkanu je druga situacija, koja nije beznadežna. Za početak, postignut je određen napredak tokom poslednjih nekoliko godina, posebno u Bugarskoj i Grčkoj. Drugo, 29. juna počinje prva obuka “Wildlife Crime Academy – WCA” sa željom da se povećaju kapaciteti i da će se deo španske stručnosti prenese i na učesnike iz balkanskih zemalja.

Problem stradanja divljih životinja na Balkanu

Trenutno kapaciteti i sprovođenje zakona u vezi sa stradanja divljih životinja su vrlo nisko na listi prioriteta u većini balkanskih zemalja. Gotovo da nema krivičnih postupaka, presuda i minimalnih kazni. To znači da ljudi koji postavljaju otrovne mamce za životinje ostaju nekažnjeni i nastavljaju svoje ilegalne aktivnosti bez posledica. Cilj projekta BalkanDetox LIFE je da se to promeni. Tokom poslednje tri godine, Fondacija za zaštitu lešinara (VCF) intenzivno je sarađivala po ovom pitanju sa lokalnim nevladinim organizacijama i državnim institucijama u balkanskim zemljama, kroz “Projekat sprečavanja trovanja na Balkanu”. Identifikovani su relevantni predstavnici, pripremljene nacionalni planovi i uspostavljene nacionalne radne grupe za sprovođenje aktivnosti borbe protiv trovanja. Ovo iskustvo omogućilo je projektu BalkanDetox LIFE da sprovede neophodne aktivnosti podizanja svesti kako bi sprečavanje stradanja divljih životinja postalo prioritet.

Prva obuka “Wildlife Crime Academy – WCA”

29. juna 2021. godine, stručnjaci iz oblasti zaštite prirode, toksikologije i veterinarstva i policije iz devet zemalja okupiće se u Cazorli, u Španiji, kako bi pohađali osnovnu obuku u obiru “Wildlife Crime Academy – WCA”. Specijalisti za kriminalne radnje u prirodi, sa više od 15 godina iskustva na području Evrope, razvili su obuke sa sveobuhvatnim ciljem, da učesnici dobiju što više praktičnih informacija iz oblasti forenzike i policijske istrage u slučajevima stradanja divljih životinja. Kada učesnici završe sva tri nivoa “Wildlife Crime Academy – WCA”, tokom narednih godina, moći će da učestvuju u istragama stradanja divljih životinja od početka istrage i do krivičnog postupka na sudu. Akademija će ojačati operativne kapacitete i koordinisati institucionalne aktivnosti kako bi se na vreme otkrili slučajevi trovanja, omogućio brz i efikasan odgovor, i omogućilo sprovođenje zakona u cilju smanjenja ovakvih kriminalnih aktivnosti. Štaviše, polaznici “Wildlife Crime Academy – WCA” postaće svojevrsni ambasadori, držeći obuke u svojim zemljama i šireći svest o važnosti borbe protiv stradanja divljih životinja.

Kao deo BalkanDetox LIFE projekta, Fondacija za zaštitu lešinara (VCF) biće koordinator “Wildlife Crime Academy – WCA”, uz podršku regionalne vlade Andaluzije (Junta de Andalucia) i Ministarstva Španije za ekološku tranziciju i demografski izazov (Ministerio para la Transicion Ecologica i el Reto Demografico).