Skip to main content

300 mladih čuvara prirode Peštera

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je tokom većeg dela 2020. godine uprkos pandemiji virusa COVID19 radilo na promociji prirodnih vrednosti, istraživanju i zaštiti vodenih staništa na Sjeničko-pešterskoj visoravni. Tokom rada na terenu ustanovljeno je da lokalno stanovništvo nema dovoljno informacija i svesti o izuzetnim prirodnim vrednostima svog kraja, te su za javnost urađene brošure, posteri, majice i promotivni video. Nažalost, primećene su i značajne opasnosti po životnu sredinu kao što je kopanja treseta, divlja mrciništa, divlje deponije i javne česme na kojima voda nije bezbedna za upotrebu.

Upravo zbog toga sredinom juna pokrenuta je velika akcija promocije značaja zaštite prirode Peštera. U saradnji sa OŠ „Rifat Burdžović – Tršo“ iz Karajukića Bunara osnovci svih uzrasta dobili su majice sa natpisom „Ja sam čuvar Peštera“. Ova škola inače obuhvata sedam seoskih škola u sjeničkom delu Peštara – Karajukića Bunari, Rasno, Doliće, Ugao, Buđevo, Cetanoviće i Tuzinje sa ukupno 300 đaka!

Obilazak je dogovoren i sproveden zajedno sa direktorom Muzaferom Bibićem, a prvo je posećen objekat u selu Ugao. Nakon toga su usledili izdvojena odeljenja u Doliću, Buđevu, Cetanoviću, Rasnu, Tuzinju i na kraju Karajukićima. Pored majica na kojima se nalaze eja livadarka i beloguza, dve karakteristične i vrlo značajne vrste ptica za područje Peštera, školama su podeljene i brošure o prirodi i kulturi Sjeničko-pešterske visoravni, posteri o dobrim i lošim praksama u pašarenju, te razni materijali o pticama i kako im pomoći.

Dogovoreno je da se u narednom periodu još radi na ovoj problematici kroz organizaciju radionica za decu i druge akcije. Nadamo se da će svi ovi materijali podstaći najmlađe da više brinu o svom okruženju u narednom periodu i da smo zaista bogatiji za 300 mladih čuvara prirode Peštera!

Promotivni materijali izrađeni su u okviru projekta “Protect Pešter Wetlands!” koji je podržala fondacija EuroNatur iz Nemačke. Akciju su podržale i Regionalna turistička organizacija Sandžaka, Turistička organizacija Sjenice i Centar za kulturu, turizam, omladinu i sport iz Tutina.

Na samom kraju akcije dočekalo nas je još jedno veliko iznenađenje. Prilikom obilaska kutija za gnežđenje ptica postavljenih prošle godine u šumarku pored škole u Karajukića Bunarima pronađeno je i jedno gnezdo male bele čaplje sa mladuncima. Iako to u ravnici i na velikim vodama nije retka gnezdarica na Pešteru je ovo prvo gnežđenje ove vrste, kao i u celoj jugozapadnoj Srbiji.