piramida Nnoc
Slepi miševi i korona virus
March 18, 2020
birdwaching
Kako biti dobar posmatrač ptica – 10 saveta
March 22, 2020
Prikaži sve
prolece

Program “Proleće uživo” – Poleće!

Program “Proleće uživo sprovodi BirdLife International  partnerska mreža sa željom da inspiriše i obrazuje decu širom Afrike i Evroazije o čudesnoj seobi ptica. Kroz radionice, predavanja u školama i aktivnosti na terenu želimo da stvorimo novu generaciju prirodnjaka. Naš rad nastavlja da podržava HeidelbergCement, koji već nekoliko godina podržava BirdLife International Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u sklopu svoje kompanijske odgovornosti prema zaštiti prirode.

Ove godine želimo dobrodošlicu novoj vrsti ptice selice koju ćemo pratiti u okviru programa “Proleće uživo” – Žalara blatarića (Charadrius hiaticula)Ova mala šljukarica (ptica obala) se priključuje ekipi (bela roda, seoska lasta, crna čiopa, obična kukavica, pčelarica i bregunica) da bi bolje prikazala raznovrstnost ptica koje viđaju naši posmatrači širom Afrike.

Ovogodišnja tema je “Kako biti dobar posmatrač ptica?”. Dok se ptice budu vraćale sa zimovanja iz Afrike u Evropu gde se gnezde, deca će ih tokom celog puta posmatrati. Sastavili smo praktične savete za sve koji žele da posmatraju ptice u njihovom prirodnom staništu.

Kako biti dobar posmatrač ptica – 10 saveta