Labud
Bez olova, molim!
December 11, 2019
Baner
Takmičenje: Ptice moje hranilice
December 21, 2019
Prikaži sve
Sremski Karlovci

Radionica: Zaustavimo trovanje

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je organizovalo pod nazivom „Zaustavimo trovanje“. Radionica je održana 10-11. decembra 2019. godine u Sremskim Karlovcima. Učešće su uzele organizacije civilnog društva, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode, predstavnici inspekcijskih službi, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici veterinarskih ustanova, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine kao i upravljači zaštićenih područja.

Cilj radionice je bio Uspostavljanje nacionalnog okvira za delovanje protiv prakse trovanja životinja u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom te osigurati aktivno učešće relevantnih zainteresovanih strana.

Pred učesnicima se nalazilo nekoliko izazova kao što su: uspostavljanje nacionalne radne grupe protiv trovanja životinja, zatim izrada smernica za postupanje u slučajevima trovanja i iniciranje pripreme strateškog okvira za borbu protiv trovanja životinja u Srbiji. Organizator će komentare učesnika objediniti i iskoristiti za rešavanje problema trovanja u našoj zemlji.

Čuli su se primeri dobre prakse u zemljama koje se takođe bore sa problemom trovanja i razmatralo se kako se one mogu primeniti na primeru Srbije. Takođe su se čuli i problemi i izazovi koji se nalaze u nacionalnim zakonodavnim okvirima, te se razmatralo kako da se prevaziđu.

Radionica je organizovana u okviru projekta „Stop bird poisoning in Serbia“ koji se odvija pod pokroviteljstvom Fondacije za zaštitu lešinara (Vulture Conservation Foundation).

Šira javnost treba da shvati da čuvanjem ptica od problema trovanja, ne čuvamo samo brojne ugrožene vrste lešinara, ne čuvamo samo druge životinje kao što su medvedi, vukovi i ptice grabljivice, već čuvamo vodu, zemlju i vazduh, tj. čuvamo javno zdravlje.