posmatranje
Rezultati Evropskog vikenda posmatranja ptica 2019.
October 9, 2019
IMG_20181018_162429
PROTIVOTROV u Nišu i Leskovcu
October 24, 2019
Prikaži sve
Ptice

Ptice na dlanu? Ova mobilna aplikacija će vam to omogućiti.

Koliko vrsta ptica koje naseljavaju Srbiju možete navesti? 20? 50? 100 ili više? U tom slučaju ste u jednom omanjem jatu koje ima vredno znanje o pernatim komšijama ovog podneblja. Zato je na svima koji takvo znanje poseduju i odgovornost da ga podele. Nivo ekološke svesti najšire građanske javnosti ogleda se i krajnje praktično u broju vrsta ptica koje mogu da navedu, prepoznaju, ali i opišu. Da ih potom i razumeju i prihvate u svom okruženju. Da ih upoznavajući i posmatrajući i zavole. I konačno, da ih zahvaljujući ispunjenim preduslovima i uspešno sačuvaju.

Većina nas volela bi da tokom boravka pod otvorenim nebom uza sebe ima iskusnog ornitologa i vrsnog poznavaoca lokalne faune ptica da odgovori na sva naša pitanja. Jedno od prvih svakako je – koja je ovo ptica? Uz opis poput „mala, žuto-plavo-crna, nalik vrapcu, ali manja, viđao sam je u gradu”. Ali gde potražiti odgovor? Iskusnih ornitologa i posmatrača ptica u Srbiji je, iako voljnih da pomognu, još uvek malo i nedovoljno. Uz fotografiju ptice možemo lakše rešiti dilemu, ali retko ko ima prigodan fotoaparat, niti je lako fotografisati ptice sa dovoljno vidljivih detalja. Do znanja i iskustva u raspoznavanju ptica, i pored interneta, obično vodi dug i trnovit put. A svakom zaljubljeniku u ptice ovih prostora već je isuviše dobro poznata oskudica literature i priručnika koji mogu da olakšaju ulazak u svet ornitologije. Ilustrovani vodiči o pticama Evrope, poput popularnog Collins Bird Guide, i dalje su teško dostupni, visokih cena, na stranom jeziku ili neprilagođeni početnicima. A u današnjem svetu informacionih tehnologija očekuje se, više nego ikad pre, da sažete i jasne informacije budu brzo dostupne i na dohvat ruke. Zato smo u našem Društvu poslušali glasove stotina članova i ostalih ljubitelja prirode i rešili da napravimo promene.*

ptice na dlanu
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije vam predstavlja besplatnu mobilnu aplikaciju “Ptice na dlanu” koja će vas uvesti u čudesan svet ptica. Ukoliko posedujete Android ili iOS mobilni uređaj aplikaciju možete odmah pronaći na Google Play Store ili App Store, instalirati i isprobati. Obuhvata čak 250 različitih vrsta ptica zabeleženih u Srbiji, a radi krajnje jednostavno, evo primera:

Aplikaciju “Ptice na dlanu” za Android mobilne uređaje možete preuzeti OVDE.

Aplikaciju “Ptice na dlanu” za iOS mobilne uređaje možete preuzeti OVDE.

Za sva dodatna pitanja, komentare i sugestije možete nam pisati na mejl pticenadlanu@pticesrbije.rs

Postanite član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i pomozite nam da za prirodu i ljude uradimo velike stvari.
Više informacija o članstvu možete pronaći OVDE.

* Autorski tekst “Ptice na vašem dlanu” Saše Rajkova u celosti možete pročitati u novom izdanju magazina “Detlić” broj 16.