Detlić

Magazin za ljubitelje divljih ptica u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 2008. izdaje Detlić, popularni magazin za ljubitelje divljih ptica. U njemu, na svima pristupačan način, obaveštavamo naše članove, podržavaoce i prijatelje, kao i sve zainteresovane ljubitelje prirode i širu javnost o svetu ptica i našim naporima da ih sačuvamo.

Priloge u magazinu svrstavamo u sledeće rubrike:

Zaštita ptica.
U ovoj rubrici objavljuju se prilozi o ugroženim vrstama ptica u Srbiji i akcijama njihove zaštite. Rubrika je zamišljena kao stecište »vrućih« tema koje se tiču ugroženih vrsta i njihove zaštite u Srbiji, budući da je veliki broj ornitologa angažnovan na nekom od projekata zaštite ornitofaune, a obaveštavanje o ovim projektima u javnim medijima je nedovoljno.
Gde žive ptice u Srbiji?
Rubrika je zamišljena kao prikaz putopisa po nekom od značajnih područja za ptice u Srbiji, bez obzira na stepen zaštite ili poznavanje tog prostora. Namera teksta je da promoviše područje, usmeri čitaoce na način kako mogu da ga posete i šta u njemu mogu da pronađu, bilo da je vezano za ornitofaunu ili za ostale prirodne ili kulturne vrednosti.
Vesti i reportaže.
Ovo je najopsežnija rubrika, u kojoj je objavljeno 10 članaka u kojima autori izveštavaju o aktualnim dešavanjima u ornitološkim društvima, akcijama markiranja ptica, istraživačkim poduhvatima, nemilim događajima povezanim sa uništavanjem biodiverziteta, proteklim radionicama, skupovima i konferencijama. Forma tekstova je prilagođena izveštačkom načinu prikaza aktivnosti, a namera im je da privuku čitaoce da u budućim aktivnostima ornitoloških organizacija aktivno učestvuju.
Kolumne.
Urednik kolumnistima obično poverava obradu jedne ili više specifičnih tema, povezanih sa proučavanjem i zaštitom ptica.
Nove knjige.
Ova rubrika je posebno značajna imajući u vidu činjenicu da se u Srbiji tokom godine objavljuje nekoliko ornitoloških knjiga, a da šira javnost (pa čak i sami ljubitelji ptica) toga nije svesna. Ova rubrika ima za cilj da prikaže sve te publikacije iz ugla stručnjaka-recenzenata i da ih približi javnosti.
Projekti.
U ovoj rubrici objavljuju se članci koji informišu čitaoce o aktualnim projektima koje sprovode ornitolozi i udruženja ljubitelja ptica u Srbiji.
Meridijani
U ovoj rubrici objavljiuju se klasični putopisi, impresije sa ornitoloških skupova u inostranstvu, kao i relevantne vesti iz okruženja.
Najave.
Ova rubrika u ovom magazinu najavljuje događaje koji treba da se dese u periodu između dva broja.

Uredništvo i rad uredništva

Uredništvo magazina čine: Slobodan Ivić (urednik), Katarina Paunović (urednik fotografije), dr Voislav Vasić, Dragan Simić, Milan Ružić i Goran Sekulić.

Budite saradnik Detlića!

Javljajte nam sve pojedinosti koje mogu biti objavljene u našem magazinu i zanimljive za naše čitaoce, a tiču se naših ptica i njihove zaštite. Vaše priloge, sa fotografijama, šaljite na adresu urednika: magazindetlic@gmail.com

Kako Detlić može da se nabavi?

Svaki član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svoj primerak Detlića dobija besplatno po uplati članarine. Svi drugi mogu da ga dobiju poštom, uz uplatu cene članarine. Naručite svoje primerak kod sekretara društva na e-mail: sekretar@pticesrbije.rs

Prelistajte stare brojeve Detlića

Ukoliko ste propustili da nabavite Vaše primerke ili možda želite da ih ponovo prelistate i pročitate neki od članaka, sada to možete uraditi i na našem sajtu. (kliknite na sliku ispod da otvorite magazin).
/publikacije/detlic/br-5/
/publikacije/detlic/br-6/
/publikacije/detlic/br-5/
/publikacije/detlic/br-8/
/publikacije/detlic/br-5/