pester
Vojni manevri na Pešteru ugrožavaju prirodu i narušavaju mir meštana
October 10, 2020
trovanje
Protivotrov za problem trovanja divljih životinja na Balkanu
October 29, 2020
Prikaži sve
pester

Radna akcija za čistiji Pešter

Uklonjeno 250 džakova smeća

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Turističkom organizacijom Sjenice proteklog vikenda organizovalo je akciju čišćenja tokom koje je sakupljeno 250 džakova otpada na Pešterskom polju, između sela Кarajukića Bunari i Tuzinje.

U svojevrsnoj mobi za čistiji Pešter učestvovalo je 38 meštana okolnih sela, kao i ljudi dobre volje iz Sjenice, Tutina, Užica, Požege i Novog Sada. Akciji su prisustvovali prijatelji iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ iz Nove Varoši, Planinarskog društva „Zmajevac“ i JКP „Vrela“ iz Sjenice, a velika ispomoć bio je bagerista Samel Hukić iz Dolića koji je došao sa svojom mašinom.

Pored uklonjenog čvrstog otpada primećene su i dve velike gomile azbestnih ploča koje predstavljaju veliku opasnost po javno zdravlje i kvalitet podzemnih voda ovog kraja.

Problem odlaganja komunalnog otpada na Sjeničko-pešterskoj visoravni traje decenijama. Opština Tutin pomenuti izazov rešila je kroz postavljanje kontejnera u seoskim sredinama i odvoženje otpada, dok opština Sjenica ovu komunalnu obavezu nije ni započela. Meštani sjeničkih sela prinuđeni su da svoj otpad odlažu u prirodu, time stvarajući desetine divljih smetlišta koja ugrožavaju i prirodu i ljude.

Zbog kraškog karaktera tla i raznovrsnog otpada koji se odlaže na mnogo lokacija širom Peštera postoje stvarne opasnosti da dođe do dugotrajnog zagađenja podzemnih voda mikroplastikom, azbestom i drugim opasnim materijama“, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: „Da bi akcije poput ove naše sprovedene u subotu imale smisla neophodno je da Opština Sjenica započne odnošenje otpada u svojim selima što bi u velikoj meri rešilo problem sa komunalnim otpadom. Zajedno sa drugim lokalnim organizacijama i aktivistima voljni smo da pomognemo Opštini kako bi se u narednom periodu rešio ovaj veliki problem“.

Akcija uklanjanja otpada deo je projekta „Protect Pešter Wetlands!“ koji za cilj ima promociju prirodnih vrednosti i održivi razvoj na širem području Pešterskog polja.