strnadica
(Ne)Zaštićene obične ptice
May 27, 2020
s_Ceda_Vuckovic_seoska_lasta_Opovo (1)
Domaćini broje gnezda lasta
June 3, 2020
Prikaži sve
vincent

Pravila takmičenja
“Domaćinstvo koje su laste izabrale”

Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kroz takmičenje “Domaćinstvo koje su laste izabrale” podržava mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Opstanak seoskih lasta zavisi od štala vrednih domaćina u kojima one svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane. Srećno domaćinstvo sa najviše gnezda seoskih lasta nagrađujemo tonom kukuruza!

 • Da bi učestvovali na takmičenju učesnici moraju ove godine da poseduju najmanje jedno ili više zauzetih gnezda seoskih lasta u svom domaćinstvu.
 • Nagrađuje se domaćinstvo sa područja Republike Srbije koje bude imalo najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta. Pod domaćinstvom se smatraju objekti u vlasništvu jedne porodice ili poljoprivrednog gazdinstva, a ne objekti zadruga, velikih poljoprivrednih kombinata i drugih preduzeća. Svaki učesnik može kandidovati samo jedno domaćinstvo. U slučaju da postoje dva ili više domaćinstva sa istim brojem aktivnih gnezda, o pobedniku će odlučiti žiri.
 • Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezda seoskih lasta. Po izboru, a pre proglašenja pobednika, žiri će proveriti verodostojnost broja gnezda koja je učesnik prijavio.
 • Trajanje i datum zatvaranja takmičenja: broj gnezda mora biti dostavljen do 15. juna 2020. do 20:00 časova.
 • Prijavljivanje se vrši putem ptijavnog formulara koji možete popuniti OVDE ili putem telefona na broj 011/33-43-902.
 • Nagrada: 1.000 kg (1 tona) kukuruza. Organizator zadržava pravo da zameni nagradu za drugu u istoj vrednosti ukoliko on smatra da je potrebno.
 • Žiri se sastoji od sledećih članova:
  Jožef Gergelj – Predsednik Upravnog odbora Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  Milan Ružić –  Izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  Slobodan Knežević – Koordinator programa „Proleće uživo“
 • Odluke žirija su konačne i u toku procesa žiriranja neće biti komunikacije, kao ni obrazlaganja odluka žirija.
 • Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 21. juna 2020. i u sredstvima javnog informisanja. Pobednici konkursa će biti obavešteni o nagradama u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 • Učešćem na takmičenju znači da ste saglasni da Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije može koristiti vaše lične podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, kontakt telefon i imejl).
 • Iz takmičenja se izuzimaju pobednici predhodnih takmičenja “Domaćinstvo koje su laste izabrale”, zaposleni u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i njihovi srodnici.

IZNENAĐENJE: Da bi nagradili trud i ljubav prema seoskim lastama, svi učesnici takmičenja “Domaćinstvo koje su laste izabrale”, osim pobednika, učestvovaće u izvlačenju “Srećno gnezdo”. Domaćinstvo koje ima najmanje jedno aktivno gnezdo seoskih lasta i bude imalo najviše sreće da bude izvučeno nagrađujemo dvogledom i Crvenom knjigom faune Srbije III – Ptice!


Sve dodatne informacije možte dobiti slanjem upita na imejl proleceuzivo@pticesrbije.rs, ili pozivom na telefon 021/631-83-43 i 011/334-39-02.

Takmičenje “Domaćinstvo koje su laste izabrale” je organizovano od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u okviru programa „Proleće uživo”, uz podršku HeidelbergCement.


Postanite član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i pomozite nam da za prirodu i ljude uradimo velike stvari.
Više informacija o članstvu možete pronaći OVDE.