Artic Tern - Tony Brindley
Ptice povezuju naš svet
May 8, 2020
sume
Odluka je doneta – Fond za šume bez novca za pošumljavanje
May 15, 2020
Prikaži sve
trava

Konkurs za istraživačke radove novinara

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) raspisuje konkurs za istraživačke radove novinara u okviru koga pruža jednokratnu novčanu podršku za istraživanje ugrožavanja prirode, sa posebnim akcentom na travna staništa i njihovu zaštitu. Podrška istraživačkom novinarstvu u oblasti zaštite prirode deo je regionalnog projekta “Partnerstvo za prirodu” koji podržava GIZ – Otvoreni regionalni fond za implementaciju sporazuma u oblasti biodiverziteta (ORF BDU) u ime nemačke vlade, a koji Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije realizuje u partnerstvu sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Centrom za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina).

Jednokratna podrška u bruto iznosu od 800 EUR pokriva sve vrste troškova vezane uz istraživački rad, a prema potrebama kandidata može biti iskorištena za troškove putovanja, vremena provedenog za istraživanje ili opreme. U okviru ovog poziva moguće je podržati istraživački rad dva novinara/ke.

U cilju pružanja adekvatne stručne podrške DZPPS nudi:

  • Savetovanje, te upoznavanje konteksta i problematike iz oblasti zaštite prirode;
  • Umrežavanje zarad daljeg izveštavanja u oblasti zaštite prirode;
  • Priliku novinarima da budu deo pozitivne promene.

Zadatak odabranog novinara ili novinarke je napisati istraživačku priču u formi od minimalno dva članka ili video priloga koji se bave izveštavanjem o problemu ugrožavanje travnih staništa i potrebi njihove zaštite. Koncept istraživanja i forma izveštavanja nisu unapred zadani, a novinari imaju mogućnost da budu slobodni i kreativni u osmišljavanju istraživanja. Na raspolaganju će im biti resursi DZPPS-a, literatura i mogućnost korištenja konsultacija i savjetovanja sa stručnjacima u ovoj oblasti na regionalnom nivou i to u okviru BioNET mreže.

Mogu se prijaviti novinari/ke bez obzira na prethodno iskustvo u istraživanjima o zaštiti prirode. Prijave se šalju putem prijavnog formulara najkasnije do 31. maja 2020.


PRIJAVNI FORMULAR MOŽETE POPUNITI OVDE