IE_flying_Márton_Horváth_04
Orao krstaš – priča o čuvarima gnezda
March 31, 2020
konkurs
We are hiring – CEPF Small Grant Coordinator
April 1, 2020
Prikaži sve
crtani

LET LET U FILMSKI SVET

Možda trenutno ne možemo da posmatramo ptice u njihovom prirodnom okruženju, ali možemo se dobro zabaviti gladajući ih na “velikom platnu” – u kućnom bioskopu. U narednom periodu želimo sa vama da podelimo naš izbor animiranih, igranih i dokumentarnih filmova o pticama.

Jedan od najlakših načina da privučete pažnju deteta i usmerite je ka određenoj temi, pojavi ili biću su animirani filmovi. Ali budite oprezni. Jednom kada se vašem detetu dopadne film, postoji mogućnost da ćete ga gledati desetine puta, dok ne naučite svaku pesmu i dijalog napamet.


Pet crtanih filmova u kojima su glavni junaci ptice:


Rio

Rio (2011) – Dobra muzika i živopisna animacija, mnogo divnih egzotičnih ptica na jednom mestu, “Rio” je crtani film koji će vam sigurno lepšati dan.

Film prati priču i avanturu Blua, poslednjeg mužjaka plavog makao papagaja, koji je odrastao u Minesoti kao kućni ljubimac i ne ume da leti. Na poziv ornitologa Tulia, njegova vlasnica i najbolja prijateljica Linda ga odvodi u Brazil kako bi ga sparili sa poslednjom preostalom ženkom Džul. 2014. godine film je dobio nastavak “Rio 2“, u spektakularnoj avanturi čija se radnja odvija u posebnom rezervatu u amazonskoj šumi.

Rio” se bavi osećajem pripadnosti, porodicom i instiktom za preživljavanjem, ali nosi i veoma važne ekološke poruke. Dok prvi deo akcenat stavlja na problem lovokradica, drugi deo nas uči o važnosti zaštite vrsta i njihovih staništa. U realnosti plavi makao u prirodi više ne postoji, dok u zatočeništvu živi još 60-80 jedniki.


Manu munja

Manou the Swift (2019) – Ovaj film vodi nas na Azurnu obalu i upoznaje sa morskim vrstama ptica. Manu  je čiopa koja odrasta verujući da je galeb baš kao i njegovi roditelji i brat Luka. Tek na prvom času letenja kad mu ne uspeva da zapliva i ulovi ribu, otkriva da je drugačiji od njih i da je usvojen. Ubrzo saznaje za neprijateljstvo između galebova i čiopa, i odlučuje da zauvek ode i pridruži se pripadnicima svoje vrste koji imaju posebnu moć da predvide oluju. Kada se desi tragedija, Manu kreće da spasi svoje prijatelje galebove i porodicu koja mu nedostaje.

U ovom porodičnom crtanom filmu videćete mnogo romantike i komedije, ali i šta znači poštovanje različitosti i spoznaja da svako od nas u sebi nosi neku posebnost i vrednost.


Ples malog pingvina

Happy Feet (2006) – Iako je film namenjen deci, “Ples malog pingvina” kombinuje ličnu priču kraljevskog pingvina Mambla sa ozbiljnim pitanjima zaštite životne sredine. Na delikatan način, u kontekstu zabave, skreće pažnju na klimatske promene kao jednu od glavnih pretnji postojanju pingvina, ali i ogroman uticaj zagađenja i komercijalnog ribolova na njihovu populaciju. U svetu kraljevskih pingvina gde je svima potrebna pesma srca da bi privukli srodnu dušu, mali Mambl ne može da otpeva nijednu notu i oseća da tamo ne pripada. Naš junak je možda najgori pevač na svetu, ali je rođen da bi plesao.  Svojim stepovanjem tokom filma otkriva zašto je važno “biti svoj” i nadahnjuje svakoga ko se ikada osetio malo drugačijim.

Film je osvojio pregršt nagrada, između ostalog i Oskara za najbolji animirani film, a 2011. godine dobio je i nastavak “Ples malog pingvina 2″.


Legenda o čuvarima

Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole (2010) – Glavni junaci ove fantastične porodične avanture su sove. “Legenda o čuvarima” je priča o dva brata, razdvojena između dobra i zla. Mlada sova Soren je opčinjen očevim epskim pričama o Čuvarima, mitskim ratnicima koji žive u velikom drvetu zvanom Ga Hula, i sanja da im se jednog dana pridruži. Njegov sariji brat Klud to prezire i ljubomoran je, a kao posledica toga desiće se pad obojice iz njihovog doma na vrhu drveta pravo među zle sove Čiste, koje ih otimaju.

Iako možda ima tamniji ton od većine animiranih filmova za decu, predivna grafika i zasenjujući efekti, spoj fantastike i mitskih avantura, priča o snazi prijateljstva, ljubavi i hrabrosti dopašće se gledaocima svih generacija.


Rode

Storks (2016) – Rode su nekada donosile decu, a danas dostavljaju pakete za giganta prodaje putem interneta. Džunior, najbolji dostavljač među rodama, slučajno aktivira mašinu za pravljenje beba nakon što je pročitao pismo jednog usamljenog deteta koje čezne za malim bratom, jer su njegovi roditelji suviše zauzeti poslom da bi se igrali sa njim.

Ova zabavna porodična komedija govori pre svega o slatkim i teškim izazovima roditeljstva, a zatim o detinjstvu i pripadnosti, kreativnosti i snazi individualizma. Na kraju krajeva, ništa manje važna nije ni tema kapitalizma, koja se kroz film provlači slojevitim šalama koje će verovtno samo odrasli razumeti.


Postanite član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i pomozite nam da za prirodu i ljude uradimo velike stvari.
Više informacija o članstvu možete pronaći OVDE.