birdwaching
Kako biti dobar posmatrač ptica – 10 saveta
March 22, 2020
close-up-of-sparrows-flying-by-feeder-royalty-free-image-Alexander Prechtl
Završeno takmičenje „Ptice moje hranilice“
March 25, 2020
Prikaži sve
ris

Balkanski ris – velika mačka sa malim šansama

Najmanje brojna podvrsta evroazijskog risa je balkanski ris. Zbog male brojnosti i velike opasnosti od izumiranja ova vrsta se nalazi na IUCN Crvenoj listi. Sve o ovoj kritično ugroženoj vrsti divlje mačke moći ćete da čujete u online predavanju Mast. biol. Dimčeta Melovskog iz Makedonskog ekološkog društva (MED) u četvrtak, 26. marta, od 17 časova na YouTube kanalu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Mast. biol. Dimče Melovski je biolog (zoolog) posvećen očuvanju prirode i razvoju mamologije i entomologije u Makedoniji. Tokom studija pokazao je posebno interesovanje za zoologiju kičmenjaka i beskičmenjaka. Nakon diplomiranja nastavlja sa aktivnim radom na očuvanju prirode u Makedonskom ekološkom društvu (MED), gde takođe radi na izgradnji tima i razvoju organizacije. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Skoplju, dok je master tezu odbranio na Biološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Trenutno je doktorand na katedri za divlje životinje Šumarskog fakulteta, Univerzitet Georg-August u Gottingena (Nemačka).

Predavanje “Balkanski ris – velika mačka sa malim šansama” deo je serije onlajn predavanja čije će teme biti prirodnjačke. Predavanja su doprinos Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da se u ovim teškim trenucima pandemije virusa COVID-19 solidariše. Cilj onlajn predavanja je da se građanima Srbije i regiona koji su u karantinu popuni vreme kvalitetnim obrazovnim sadržajem.

Ukoliko ste propustili da pogledate prethodno predavanje Dr Ivane Budinski na temu “Slepi miševi i korona virus” možete ga pogledati OVDE.

Postanite član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i pomozite nam da za prirodu i ljude uradimo velike stvari.
Više informacija o članstvu možete pronaći OVDE.