gnezdo
Nova gnezda za najređe orlove
February 24, 2020
beljarica
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za N1: Odustaje se od gradnje luke na Beljarici
March 2, 2020
Prikaži sve
radionica

Niški osnovci učili o pticam Nišave

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je u sredu 26. februara u saradnji sa osnovnom školom „Sveti Sava“ iz Niša organizovalo svojevrstan maraton predavanja „Ptice Nišave“. Osnovcima su predstavljene ptice koje žive u njihovom najbližem orkuženju.

Uvek se radujemo ovakvim aktivnostima u kojima su deca i priroda glavni akteri. Deca su zainteresovana, oduševljena zanimljivim činjenicama o prirodi njihovog kraja i oni su nam najbolja publika“, kaže Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Od marta najmlađe stanovnike Niša očekuju zanimljive aktivnosti. Trudićemo se da u predstojećem periodu posvetimo što više pažnje školama. Želimo da deci približimo svet ptica i da od malih nogu zavole prirodu“.

Predstavnici Društva su nakon predavanja, organizovali  interaktivnu radionicu kako koristiti aplikaciju za raspoznavanje ptica „Ptice na dlanu“ i samostalno zakoračiti u čudesan svet istraživanja ptica i prirode.

Trudimo se da od malena kod dece probudimo svest o zaštiti životne sredine i ljubavi prema prirodi. Uvek nam je zadovoljstvo da učestvujemo u ovakvim akcija i radujemo se budućoj saradnji“, rekla je direktorka osnovne škole „Sveti Sava“, Sanela Tarana.

Noć sova“ svojevrsni festival povećen vrstama sova koje nastanjuju Srbiju je događaj koji se priprema u Nišu. Ovaj događaj ne samo da razbija predrasude o sovama već pomaže deci da razumeju koliko važnu ulogu ptice imaju u našem svakodnevnom životu. Saradnja sa osnovnom školom „Sveti Sava“ će se nastaviti i kada je oranizacija Noći sova u pitanju, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.