Ptice mocvarice
Počinje popis ptica močvarica: ove zime labudovi u fokusu
January 10, 2020
IWC MS
Fotografski priručnik za raspoznavanje labudova u Srbiji
January 19, 2020
Prikaži sve
Prespansko jezero © Prespa Ohrid Nature Trust

Objavljujemo konkurs za podržavanje projekata za područje Prespe, pokrenut novom saradnjom donatora!

U ime Fonda za zaštitu prirode Prespa-Ohrid (PONT) i Fonda za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF), BirdLife objavljuje novi zajednički poziv za podnošenje predloga projekata.

Fond za zaštitu prirode Prespa-Ohrid (PONT) i Partnerski fond za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF) nedavno su se složili da udruže svoje napore na širem prostoru Prespe putem objavljivanja zajedničkog konkursa za projekte pod nazivom „PONT – CEPF SARADNJA ZA PRESPU“ .

Oslanjajući se na zajedničke interese prema strategijama donatora, ovaj poziv fokusira se na omogućavanje projekata iz oblasti očuvanja ugroženih biljnih vrsta i održivog upravljanja za slatkovodne ekosisteme.

Geografski obim aktivnosti ovog zajedničkog konkursa ograničen je na šire područje Prespe koje obuhvata ne samo Prespansku kotlinu, već i celokupnu teritoriju nacionalnih parkova Galičica i Pelister u Severnoj Makedoniji.

Ovaj poziv je otvoren za podnosioce čije je sedište u Albaniji, Severnoj Makedoniji ili u obe zemlje, a koji su bili aktivni na ciljnom području ovog konkursa, i koji imaju interesovanje i iskustvo u sprovođenju mera zaštite koje su navedene kao prihvatljive u ovom konkursu.

CEPF program malih grantova u Mediteranu vodi BirdLife International, koji služi kao regionalni tim za implementaciju (RIT) za ovaj hotspot. DZPPS je deo ovog tima i sada uz PONT imamo priliku da zajedničkim snagama omogućimo i dodatnu izgradnju kapaciteta i tehničku podršku uspešnim aplikantima.

Zemlje koje ispunjavaju uslove: Albanija i Severna Makedonija.

Datum otvaranja: sreda 15. januar 2020

Datum zatvaranja : petak 21. februar 2020 , 14:00 CET

Budžet: Maksimalni budžet po projektu je 50 000 EUR. Ukupni budžet dostupan na ovom Pozivu je 200.000 € (100.000 € od PONT-a i 100.000 € od CEPF-a).

Tema: Strateški pravac 2 (Održivo upravljanje vodnim vodama) i Strateški pravac 4 (Očuvanje biljaka)

Kako se prijaviti

Molimo vas da pažljivo pročitate dokument o pozivu za predloge koji sadrži detaljne zahteve i uputstva a može se preuzeti ovde, a da bi se prijavili za grant u okviru ovog konkursa, molimo vas da popunite engleski obrazac za prijavu.

Prijave se šalju koordinatoru grantova za PONT (Oliver Avramoski), e-poštom (oavramoski@pont.org).

Prespa Lake © Prespa Ohrid Nature Trust

Prespa Lake © Prespa Ohrid Nature Trust

PONT je fondacija uspostavljena prema zakonu Nemačke koja podržava zaštićena područja i organizacije sa delatnošću zaštite životne sredine na širem području Prespe (Wider Prespa Area) u Severnoj Makedoniji, Grčkoj I ALbaniji. Misija je da “obezbede dugoročno finansiranje za očuvanje I održivo upravljanje za biodiverzitet, prirodne procese I ekosistemske usluge na širem području Prespe, za dobrobit I prirode I lokalnog stanovništva”. Više informacija o PONTu možete naći na: www.pont.org.

Fond za kritično ugrožene ekosisteme (CEPF) je zajednička inicijativa Francuske agencije za razvoj, međunarodne organizacije Conservation International, Evropske unije, GEF-a (Globalnog fonda za zaštitu životne sredine), Vlade Japana i Svetske banke. Osnovni cilj je obezbediti uključenje civilnog društva u očuvanje biodiverziteta. Dodatne informacije možete naći na: www.cepf.net Dodatno finansiranje za male grantove u balkanskom podregionu omogućila je MAVA fondacija, čime će se pojačati podrška lokalnim malim organizacijama u regionu.

CEPF nudi više od obezbeđivanja sredstava.
Posvećeni regionalni implementacioni tim (RIT) (regionalni stručnjaci) usmeravaju sredstva na najznačajnija područja, sve i do najmanjih organizacija, izgrađujući kapacitete civilnog društva, poboljšavajući ishode rada na očuvanju prirode, i ojačavajući mreže uz deljenje najboljih pratičnih primera. Za hotspot područje Mediteranski basen, RIT je poveren krovnoj organizaciji BirdLife International i partnerima: LPO (BirdLife France), DOPPS (BirdLife Slovenia) i DZPPS (BirdLife Serbia).