Sremski Karlovci
Radionica: Zaustavimo trovanje
December 12, 2019
13778_sonja_kalaji__
Muzika nadahnuta divljim životinjama
January 10, 2020
Prikaži sve
Baner

Takmičenje: Ptice moje hranilice

“Zima, zima, e pa šta je…” ne važi za ptice!

Zimski period je najrizičniji period godine za preživljavanje ptica, pre svega zbog nedostatka hrane u prirodi. Postavljenjem hranilice njima povećavamo šanse da prebrode ovaj težak i hladan period. Učešćem u takmičenju pticama olakšavate, a sebi ulepšavate život. Takođe,  pomažete Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da sakupi korisne podatke o pticama, njihovom ponašanju i ishrani tokom zime. Takmičenje traje simbolično, dok kalendarski traje i zima, od 22. decembra 2019. godine do 21. marta 2020. godine, ukupno 13 nedelja. U takmičenje se možete uključiti u bilo kom trenutku!

Pravila takmičenja

 • Takmičenje “Ptice moje hranilice” je organizovano od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u okviru programa „Omladinski klubovi ornitologa – OKO”
 • Da bi učestvovali na takmičenju učesnici moraju da u toku trajanja takmičenja postave hranilicu za ptice i prihranjuju ptice. U takmičenju mogu učestvovati osobe svih uzrasta. Kliknite na PRIJAVNI FORMULAR i popunite svoju prijavu za takmičenje.
 • Takmičenje traje od 22. decembra 2019. godine do 21. marta 2020. godine
 • Učesnice i učesnici takmičenja treba da odaberu jedan dan u toku sedmice tokom trajanja takmičenja kada će posmatrati ptice koje dolaze na hranilicu. (nije obavezno da uvek posmatrate ptice na hranilici istog dana tokom 13 sedmica)
 • Da bi ste se smatrali učesnikom takmičenja morate najmanje jednom poslati izveštaj sa podacima sa vase hranilice
 • Podaci koje šaljete sa hranilice putem ONLAJN IZVEŠTAJA su sledeći: Ime i prezime takmičara; Lokacija hranilice za ptice; Datum i vreme posmatranja ptica na hranilici; Vremenske prilike tokom posmatranja; Vrste i naveći broj posmatranih jedinki; Hrana ponuđena na hranilici
 • Podatke za svaku sedmicu učešća u takmičenju šaljete najkasnije do ponedeljka naredne sedmice do 12:00 časova
 • Rezultati i rang lista za predhodnu sedmicu će se objavljivati svakog utorka do 12:00 časova
 • Kategorije takmičenja u kojima možete ostvariti pobedu i nagradu su:
  1. Hranilica za ptice sa najvećim brojem jedinki u toku jedne sedmice (Nagrada: Prenosiva drvena hranilica na postolju)
  2. Hranilica sa najviše različitih vrsta ptica tokom trajanja takmičenja (Nagrada: Crvena kniga faune Srbije III – Ptice)
   (VAŽNO: Ukoliko ne poznajete sve vrste ptica, to nije problem. Preporučujemo vam da za indentifikaciju ptica koje dolaze na vašu hranilicu koristite aplikaciju „Ptice na dlanu“ koju besplatno možete preuzeti i instalirati na svoim Android i iOS mobilnim uređajima)
  3. Najlepša fotografija sa hranilice za ptice (Nagrada: Soliter za vrapce)
   (Fotografije sa hranilice možete slati na imejl: oko@pticesrbije.rs Žiri koji će izabrati najlepšu fotografiju čine Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Kalman Moldvai dizajner Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Nataša Jančić, koordinatorka takmičenja „Ptice moje hranilice“)
 • Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 24. marta 2020. i u sredstvima javnog informisanja. Pobednici konkursa će biti obavešteni u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
 • Učešćem na takmičenju znači da ste saglasni da Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije može koristiti vaše lične podatke (ime i prezime, adresu stanovanja, kontakt telefon i imejl) kao i podatke i fotografije poslate za potrebe učešća u takmičeju
 • Sve dodatne informacije možte dobiti slanjem upita na imejl oko@pticesrbije.rs ili pozivom na telefon 011/334-39-02

Saveti kako pravilno prihranjivati ptice tokom zime

Zbog čega hranimo ptice? Zimski period je najkritičnije vreme za mnoge ptice, pogotovo zbog nedostatka hrane. Tokom zime, pticama je pomoć ljudi najpotrebnija. Širom sveta, svake zime, ljubitelji prirode prihranjuju ptice i tako im povećavaju šanse da uspešno prebrode težak i hladan period. Tom prilikom, naterane glađu, ptice prilaze ljudima više nego inače, dozvoljavajući nam da izbliza zavirimo u njihov skriveni svet.

Кoje ptice hranimo tokom zime? Mnoge vrste ptica koje teško preživljavaju hladan zimski period rado posećuju hranilice u našim vrtovima i parkovima. Neke od njih su: velika i plava senica, poljski i vrabac pokućar, zeba, severna zeba, zelentarka, češljugar, batokljun, brgljez, crvendać, čvorak, kos, drozd borovnjak, sojka , gugutka, svraka, siva vrana i mnoge druge vrste. Različite vrste ptica imaju različite navike, staništa u kojima se najčešće sreću i omiljenu hranu, tako da će izbor hrane i mesta hranjenje uticati na vrste koje će se na hranilicama pojavljuju.

Čime hraniti ptice? Većina ptica pevačica se u zimskom periodu hrani plodovima i semenkama različitih biljaka. Hrana koja im se tada nudi treba da bude bogata kalorijama i laka za varenje. Suncokret je najpodesniji za većinu vrsta ptica, kao što su senice, zebe i vrapci. Кikiriki, orasi, proso, sirak, lomljena pšenica, kukuruz i drugo semenje predstalja takođe dobar izbor, koji će zadovoljiti potrebe mnogih vrsta. Ne preporučuje se hranjenje ptica starim hlebom jer hleb kod ptica izaziva komplikacije u varenju, a ređe i uginjavanje. Mnoge ptice će na hranilice biti privučene jabukama, slaninom ili posebnim „kolačima“ za ptice, koji predstavljaju smeše semenja i masti (loja).

Gde hraniti ptice? Tokom nepovoljnog perioda, ptice su prinuđene da hranu traže čak i u blizini ljudi, prevazilazeći urođeni strah i opreznost. Tada najčešće imamo priliku da ih posmatramo u vrtovima, parkovima i drugim zelenim površinama u našim gradovima i selima. Oni koji bi želeli da ptice hrane tokom zime, trebali bi da obrate posebnu pažnju na mesto postavljanja hranilica. Preporučuje se da to bude tiho i neuznemiravano mesto. Hranilica bi trebala da bude postavljena tako da ptice imaju lak pristup hrani, a dobro je da se u blizini hranilice nalazi žbunje ili drveće gde ptice imaju zaklon i odakle imaju dobar pregled okoline.

Nepoželjni gosti – Pored ptica, hrana će često privući i druge životinje, kao što su glodari (miševi, pacovi i veverice) ili mačke. Ovi nepoželjni gosti mogu da uznemiravaju ptice, dok su za ptice mačke opasni grabljivci koji ih veoma lako love u situacijama kada ptice zbog gladi postaju manje oprezne. Zbog toga je važno hranilicu postaviti što dalje od domašaja ovih životinja.

Održavanje hranilice – Tokom zime se na hranilicama sakuplja puno ptica, koje vremenom postaju zavisne od hrane koja im je ponuđena. Nagli prekid hranjenja može biti fatalan. Iz tih razloga, pre početka hranjenja treba se osigurati da će pticama hrana biti dostupna tokom celog hladnog perioda. Pored hrane, pticama će veoma koristiti sveža voda ostavljena na hranilici. Poželjno je hranilicu povremeno čistiti od ostataka hrane ili izmeta.

Kako jednostavno do svoje hranilice za ptice

Hranilicu za ptice možete napraviti na jednostavan način od iskorišćene plastične flaše. Pogledajte naš predlog u videu ispod:

Gotove hranilice izrađene od recikliranog materijala (Feplo) možete poručiti od našeg člana Dragiše Petrovića. Cena jedne hranilice je 1.000 dinara plus troškovi poštarine. Kontakt za porudžne: imejl dragisamp@gmail.com telefon 061/18-74-241.

hranilica

Postanite član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i pomozite nam da za prirodu i ljude uradimo velike stvari.
Više informacija o članstvu možete pronaći OVDE.