Mihajlo_Prstenovacki_kamp_Labudovo_okno_2019 (4)
Ornitolozi izučavaju seobu ptica na Labudovom oknu
September 3, 2019
ebw19
Za vikend slavimo seobu ptica
October 3, 2019
Prikaži sve
fb baner

Srbiji potreban protivotrov protiv trovanja životinja

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u sredu, 11. septembra 2019. od 19:30 časova u Novoj Iskri u Beogradu (Cara Uroša 18) organizuje događaj pod nazivom „Protivotrov“. U oviru događaja premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude“, nakon čega će biti održana panel diskusija „Znanjem protiv trovanja“.

Problem trovanja životinja sa kojim se Srbija suočava obuhvata namerno podmetanje otrova u svrhu ubijanja neke životinje, kao i nenamerno trovanje usled nestručne i nesavesne upotrebe pesticida u poljoprivredi. Posledice dugogodišnje „tradicije“ trovanja živog sveta u našoj zemlji posebno su drastične po populacije ugroženih vrsta ptica. U periodu od 2000-2018. godine Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zabeležilo je 206 slučajeva trovanja ptica u kojima je stradala 2.049 jedinki u okviru 40 vrsta ptica. Najčešće žrtve trovanja su ptice grabljivice koje su jedna od najugroženijih grupa ptica.

Ako uzmete u obzir da je prvo organizovano trovanje divljih životinja u Srbiji bilo krajem 19. veka onda budite svesni da se suočavamo sa izuzetno lošom praksom koja je duboko ukorenjena u našu tradiciju da kad nam neka divlja životinja smeta mi je otrujemo“, kaže Milica Mišković, koordinatorka projekta oporavka populacije orla krstaša, i dodaje: „Lošu tradiciju treba menjati. Dok se trudimo da sačuvamo poslednji par orlova krstaša u našoj zemlji paralelno radimo na podizanju svesti o problemu trovanja, jer to je pretnja koja ovu vrstu može istrebiti“.

Pretnja po opstanak orla krstaša, ptice koja se nalazi na grbu Srbije i zabrinjavajući podaci o razmerama trovanja bili su povod za nastanak dokumentarnog filma „Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude“.

Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže da će se ova organizacija potruditi da dokumentarac nakon srede stigne do velikog broja ljudi, i da se nada da će doprineti poromeni svesti i ponašanja pojedinaca koji nanose veliku štetu prirodi. „Ne možemo da ćutimo dok oko nas pojedinci bacaju zatrovane mamce furadanom čija doza od 0,5 mg može da usmrti 21 čoveka, a za to vreme državne institucije ne mogu da se dogovore u čijoj nadležnosti je ovaj problem. Sve upućuje na to da se nalazimo u ozbiljnom problemu“, dodaje Ružić.

Na panelu „Znanjem protiv trovanja“ govoriće Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milica Mišković, koordinatorka projekta PannonEagle LIFE i istraživački novinar Dragan Gmizić, autor dokumentarnog filma.

Društvo za zaštitu i roučavanje ptica Srvije vas poziva na događaj: “PROTIVOTROV!”

Lokacija: Nova iskra / Cara Uroša 18 / Beograd (Google maps lokacija: https://goo.gl/maps/dekYQ5zLZoDryMz39 )
Vreme: Sreda / 11.09.2019. / 19:30h
Program: 
19:30h – Premijera dokumentarnog filma „Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude!“ Autora Dragana Gmizića u produkciji Smardbirdfilms i Greenfield produkcije
20:00h – Panel diskusija „Znanjem protiv trovanja“ na kojoj će govoriti:
  • Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  • Milica Mišković, koordinatorka projekta PannonEagle LIFE
  • Dragan Gmizić, istraživački novinar
Ulaz slobodan. Zbog ograničenog broja mesta molimo vas da se prijavite putem ovog linka: https://forms.gle/WhTWa2fHzjjGReVH8
Realizacija ovog događaja ostvarena je kroz projekte: “PannonEagle Life” uz podršku Evropske unije. “Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude” podržanog od strane Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji” koji Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom uz podršku Švedske. Stavovi i mišljenja organizatora ne predstavljaju nužno i mišljenje partnera i donatora.