Mihajlo_Prstenovacki_kamp_Labudovo_okno_2019 (4)
Ornitolozi izučavaju seobu ptica na Labudovom oknu
September 3, 2019
Prikaži sve
fb baner

Srbiji potreban protivotrov protiv trovanja životinja

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u sredu, 11. septembra 2019. od 19:30 časova u Novoj Iskri u Beogradu (Cara Uroša 18) organizuje događaj pod nazivom „Protivotrov“. U oviru događaja premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude“, nakon čega će biti održana panel diskusija „Znanjem protiv trovanja“.

Problem trovanja životinja sa kojim se Srbija suočava obuhvata namerno podmetanje otrova u svrhu ubijanja neke životinje, kao i nenamerno trovanje usled nestručne i nesavesne upotrebe pesticida u poljoprivredi. Posledice dugogodišnje „tradicije“ trovanja živog sveta u našoj zemlji posebno su drastične po populacije ugroženih vrsta ptica. U periodu od 2000-2018. godine Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zabeležilo je 206 slučajeva trovanja ptica u kojima je stradala 2.049 jedinki u okviru 40 vrsta ptica. Najčešće žrtve trovanja su ptice grabljivice koje su jedna od najugroženijih grupa ptica.

Ako uzmete u obzir da je prvo organizovano trovanje divljih životinja u Srbiji bilo krajem 19. veka onda budite svesni da se suočavamo sa izuzetno lošom praksom koja je duboko ukorenjena u našu tradiciju da kad nam neka divlja životinja smeta mi je otrujemo“, kaže Milica Mišković, koordinatorka projekta oporavka populacije orla krstaša, i dodaje: „Lošu tradiciju treba menjati. Dok se trudimo da sačuvamo poslednji par orlova krstaša u našoj zemlji paralelno radimo na podizanju svesti o problemu trovanja, jer to je pretnja koja ovu vrstu može istrebiti“.

Pretnja po opstanak orla krstaša, ptice koja se nalazi na grbu Srbije i zabrinjavajući podaci o razmerama trovanja bili su povod za nastanak dokumentarnog filma „Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude“.

Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže da će se ova organizacija potruditi da dokumentarac nakon srede stigne do velikog broja ljudi, i da se nada da će doprineti poromeni svesti i ponašanja pojedinaca koji nanose veliku štetu prirodi. „Ne možemo da ćutimo dok oko nas pojedinci bacaju zatrovane mamce furadanom čija doza od 0,5 mg može da usmrti 21 čoveka, a za to vreme državne institucije ne mogu da se dogovore u čijoj nadležnosti je ovaj problem. Sve upućuje na to da se nalazimo u ozbiljnom problemu“, dodaje Ružić.

Na panelu „Znanjem protiv trovanja“ govoriće Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milica Mišković, koordinatorka projekta PannonEagle LIFE i istraživački novinar Dragan Gmizić, autor dokumentarnog filma.

Društvo za zaštitu i roučavanje ptica Srvije vas poziva na događaj: “PROTIVOTROV!”

Lokacija: Nova iskra / Cara Uroša 18 / Beograd (Google maps lokacija: https://goo.gl/maps/dekYQ5zLZoDryMz39 )
Vreme: Sreda / 11.09.2019. / 19:30h
Program: 
19:30h – Premijera dokumentarnog filma „Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude!“ Autora Dragana Gmizića u produkciji Smardbirdfilms i Greenfield produkcije
20:00h – Panel diskusija „Znanjem protiv trovanja“ na kojoj će govoriti:
  • Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  • Milica Mišković, koordinatorka projekta PannonEagle LIFE
  • Dragan Gmizić, istraživački novinar
Ulaz slobodan. Zbog ograničenog broja mesta molimo vas da se prijavite putem ovog linka: https://forms.gle/WhTWa2fHzjjGReVH8
Realizacija ovog događaja ostvarena je kroz projekte: “PannonEagle Life” uz podršku Evropske unije. “Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude” podržanog od strane Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji” koji Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom uz podršku Švedske. Stavovi i mišljenja organizatora ne predstavljaju nužno i mišljenje partnera i donatora.