Goran Trivan_Milan Ruzic_Vladimir Vava
Lavovski za orlove
July 17, 2019
inspektor
Nova sezona krivolova prepelica – otkrivena tri slučaja u okolini Sremske Mitrovice
August 10, 2019
Prikaži sve
Sasa Preradovic_ nasi mladunci

VIDEO: Ekskluzivan snimak prvog leta mladunaca poslednjeg para orla krstaša

Mladunci jedinog preostalog para orla krstaša u Srbiji, Bore i Eržike, ovih su dana prvi puta raširili krila i izleteli iz gnezda, a ovo je prvi puta da je ovako nešto u Srbiji zabeleženo kamerom. Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručuju kako se radi o dve ženke, što je bilo moguće zaključiti tek nakon izletanja ptića iz gnezda, promatrajući njihovu konstituciju.

Do sada je bio običaj da lokalno stanovništvo daje imena novim orlićima, a ovoga puta, u okviru kampanje Lav piva za očuvanje orla krstaša, na sajtu www.lavovskizaorlove.rs svako ima mogućnost da da svoje predloge.

Podsećamo, Lav pivo je, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pokrenulo kampanju “Lavovski za orlove”, koja ima za cilj obnavljanje brojnosti orla krstaša u Srbiji. Tako će po jedan dinar od svake prodate 0.5 flaše Lav piva biti odvojen za obnovu staništa ove fascinantne ptice, koja je, uprkos činjenici da celu istoriju predstavlja simbol sa grba naše zemlje, danas u Srbiji na rubu opstanka.

Snimke prvih letova mladih orlića pogledajte na videu.

Postanite član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i pomozite nam da za prirodu i ljude uradimo velike stvari.
Više informacija o članstvu možete pronaći OVDE.