gugutka
Duga istorija trovanja životinja u Srbiji mora prestati
July 1, 2019
Recurvirostra avosetta 19, Kluut, Saxifraga-Mark Zekhuis
Balkans Capacity Development Officer
July 15, 2019
Prikaži sve
ambasador

Ambasador Evropske unije Sem Fabrici
posetio Boru i Eržiku

Šef Delegacije Evropske unije ambasador Sem Fabrici, je u okviru jednodnevne manifestacije „EU zeleni dan u Subotici“, održanoj u sredu 10. jula 2019. godine posetio je deo Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“ u blizini Srpskog Krstura, u kome se gnezdi jedini par orlova krstaša, Bora i Eržika.

Šef Delegacije EU pozdravio je napore Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje sprovodi EU projekat „PannonEagle – Zaštita orla krstaša u Panonskoj niziji“. U okviru tog projekta koji je počeo 2016. godine sprovodi se zaštita poslednjeg gnezdećeg para orlova krstaša u Srbiji. Predstavnici Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije predstavili su šta rade na zaštiti orlova, a potom je organizovano posmatranje ptica.

Zbog modernog doba i načina života populacija orlova krstaša se za drastično smanjila i u Srbiji je sada samo jedna gnezdeći par – Bora i Eržika.

Kod svih ugroženih vrsta najveći problem je gubitak staništa. Izgubili smo dosta otvorenih prostranstava gde je bilo bogatstvo plena za orla. Njima je potrebna široka krošnja koja je dovoljno pregledna i izolovana. To su obično stara stabla, a najčešće hrast, a na kraju krajeva kod nas je i dobio ime krstaš jer je sletao na stare hrastove koji su bili obeleženi krstom i smatrani svetinjom. Zahteva, dakle, specifične uslove staništa da bi mogao da opstane“, tvrdi Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i naglašava da svakodnevno ekipa od dva člana motre na orlove i da uvek reaguju na svako potencijalno uznemiravanje.

Postanite član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i pomozite nam da za prirodu i ljude uradimo velike stvari.
Više informacija o članstvu možete pronaći OVDE.