pozar
Srbija u plamenu
November 6, 2018
vabilice
Srpski ornitolozi dobili veliko međunarodno priznanje
November 19, 2018
Prikaži sve
panel

Panel diskucija “Gluvo proleće”

Ptice su svuda oko nas. Ipak, hoćemo li primetiti kada neka ptičja vrsta zauvek nestane sa našeg neba ili kada njena pesma trajno utihne jednog proleća? Potrebni smo pticama, ali i naš opstanak zavisi od njih. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u petak 16. novembra u 12 časova u Domu omladine Beograda, u okvitu ovogodišnjeg Green Fest-a, organizuje panel diskusiju pod nazivom „Gluvo proleće“.

Učesnici panela pokušaće da odgovore da li je naš svet isti i bez ptica koje su iščezle ili su postale toliko retke da ih ne nalazimo u njihovim iskonskim staništima? Kako ptice postaju ugrožene i koje su to vrste u Srbiji? Da li smo neke već izgubili? Umemo li da ih štitimo?

„Ptice su jedan od najboljih pokazatelja promena u prirodi, zato ne možemo ostati gluvi na činjenicu da je sve veći broj vrsta ptica ugrožen, jer delimo istu životnu sredinu“, kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Pozivamo sve koji brinu o prirodi koja nas okružuje da ne propuste ovaj razgovor“.

U okviru panela govori će Miloš Radaković iz Zavod za zaštitu prirode Srbije, Dimitrije Radišić sa Prirodno-matematičkog fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Voislav Vasić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Maarten Hofman iz Regionalne kancelarije za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju – IUCN.