VABILICA
Srbija i dalje gubilište za ptice selice
August 27, 2018
Krivolov
Krivolov po direktivi udruženja lovaca
September 6, 2018
Prikaži sve
Klopke

Jato ptica vraćeno na slobodu

Inspektori za zaštitu životne sredine Ministarstva zaštite životne sredine postupajući po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) početkom avgusta 2018. u dvorištu porodične u Zaječaru kuće pronašli su 27 jedinki strogo zaštićenih vrsta ptica koje su nezakonito držane u zatočeništvu.

Prema navodima DZPPS osumnjičeni (N. B.) je u dvorištvu svoje kuće specijalizovanim klopkama hvatao strogo zaštićene vrste ptica čime je grubo kršio Zakon o zaštiti prirode. Protiv N. B. podneta je prekršavna prijava zbog držanja u zatočeništvu 13 jedinki češljugara (Carduelis carduelis), 3 jedinke čižaka (Carduelis spinus), 3 jedinke zebe (Fringilla coelebs), 3 jedinke zelentarke (Chloris chloris), 1 jedinku zimovke (Pyrrhula pyrrhula) i 1 jedinku obične crvenrepke (Phoenicurus phoenicurus). Pored pobrojanih, inspektori su pronašli i oduzeli tri jedinke ptica koje su dobijene ukrštanjem divljih vrsta sa kanarincima ili drugim srodnim vrstama. Od osumnjičenog je do okončanja sudskog postupka oduzeto i pet klopki, takozvanih kapana.

Strogo zaštićene ptice su nakon pregleda i konsultacije sa stručnjakom Zavoda za zaštitu prirode vraćene u prirodu.

Hvatanje strogo zaštićenih divljih ptica zarad državanja u kavezima i nezakonite prodaje krivično je delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine i novčana kazna od 25.000 do 150.000 dinara za fizička lica.

Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno je hvatati, ubijati, držati u zatočeništvu strogo zaštićene vrste životinja u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja i ugrožavati ili uništavati njihova staništa.

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine krivolovci u Srbiji nezakonito uhvate 8.000 do 10.000 živih ptica pevačica koje završe na crnom tržištu u Srbiji i širom Evrope. Tek manji deo ptica bude otkriven i vraćen u prirodu.

Društvo je uputilo apel svima koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.