krstas
Najređi orlić u Srbiji traži kuma
May 29, 2018
takmicenje
Правила такмичења “Домаћинство које су ласте изабрале” 2018.
June 5, 2018
Prikaži sve
bela

Bela čiopa novi stanovnik Belog Grada


Bela čiopa (Tachymarptis melba) retka gnezdarica planinskih klisura i kanjona istočne Srbije, ove godine osvojila je najurbaniji deo Beograda, gde je počela i da se gnezdi. Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) tokom maja meseca u više navrata posmatrali su bele čiope u Knez Mihajlovoj ulici i na Terazijama u jatima znatno češćih crnih čiopa (Apus apus).

„Do ovog leta morao sam da putujem barem 200 kilometara da bih u najbližoj koloniji, na ulasku u Đerdapsku klisuru posmatrao bele čiope. Susret sa njima u srcu Beograda za mene je bio veliko iznenađenje. Ovaj nesvakidašnji nalaz podelio sam sa brojnim prijateljima na društvenim mrežama, a fotografi prirode, poput Gordana Pomorišca, napravili su i sjajne snimke ovih novopridošlica“, kaže Aleksa Vukićević iz DZPPS.

Bele čiope svrstavaju se u najagilnije i najbrže svetske ptice koje, slično crnim čiopama, gotovo ceo svoj životni vek provode u vazduhu u kome love leteće insekte, pare se, odmaraju, i čak spavaju. Jedini period godine u kom povremeno odmaraju, jeste kratak letnji period kada tokom šest sedmica podižu potomstvo.

Svedoci smo krize globalne biološke raznovrsnosti i velikog izumiranja vrsta. Takođe, velike urbane celine najčešće su lišene prirode, ali primer bele čiope uliva nam nadu da i u našim gradovima ima mesta za iznenađenja.