ptice
Udruženi u sprečavanju krivolova ptica
May 18, 2018
krstas
Najređi orlić u Srbiji traži kuma
May 29, 2018
Prikaži sve
guska

Predsedniku lovaca presele divlje guske!

Osnovno javno tužilaštvo iz Sombora naložilo predsedniku Lovačkog društva iz Svilojeva Alfredu Horvatu da uplati 80.000 dinara u humanitarne svrhe zbog krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životinja. Osumnjičeni je terećen da je u svom domaćinstvu nezakonito držao u zatočeništvu tri jedinke strogo zaštićenih divljih gusaka (Anser anser). Pomenuto javno tužilaštvo u ovom slučaju primenilo je institut odlaganja krivičnog gonjenja za krivično delo za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju od 6 meseci do 3 godine.

Postupajući po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i policijski službenici 13.03.2018. pored tri žive jedinke divlje guske u kući osumnjičenog pronašli su i 11 prepariranih strogo zaštićenih i zaštićenih životinja među kojima su divlja mačka, vidra, dve jedinke lasice, slepi miš, divlja guska, kobac, šumska šljuka, kukavica, zeba i drozd borovnjak.

Žive jedinke divljih gusaka imale su potkresano perje na desnom krilu radi onemogućivanja letenja, pa su predate Prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta „Palić“ na oporavak. Odlukom tužilaštva iz Sombora prepariranje jedinke divljih životinja oduzete su i nalaze se u depou Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.

Prema rečima Slobodana Kneževića iz DZPPS stradanja lovostajem zaštićenih, zaštićenih i strogo zaštićenih divljih ptica učestala su i retko se kažnjavaju. „Naše Društvo revnosno pronalazi i prijavljuje sve slučajeve kršenja zakona, a u našoj bazi trenutno nalaze se podaci za više od 2.600 slučajeva nezakonitog ubijanja, trovanja, hvatanja, držanja i trgovine divljim pticama u Srbiji, za period od 2000. godine do danas. Pozdravljamo svako kažnjavanje onih koji uništavaju prirodu Srbije i apelujemo na pravosuđe da bude rigoroznije kod donošenja presuda“.