blue
Nema života bez reka
May 4, 2018
Senta
Na vašaru u Senti uhapšen švercer bojnog otrova
May 7, 2018
Prikaži sve
pogled

„Mountain Spirit“ zove – Poziv za volontere u Nacionalni park „Fruška gora“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva volontere, uzrasta između 18 i 30 godina, da učestvuju u kratkoročnom EVS (Evropski volonterski servis) volonterskom kampu u Nacionalnom parku „Fruška gora“. Kamp će se održati u periodu od 1. do 15. jula u selu Mala Remeta, koje se nalazi na južnim padinama Fruške gore.

Stepski pašnjaci koji predstavljaju poslednja prirodna staništa tekunica, glavnog plena orla krstaša, drastično su smanjeni i u slučaju Fruške gore ograničeni na južne obronke planine. Cilj kampa jeste obnavljanje pašnjaka što će obezbedi očuvanje pogodnih staništa za tekunice, orlove i mnoge druge ugrožene vrste.

Volonteri će uklanjati žbunastu vegetaciju uz podršku lokalnog stanovništva. Sa pašnjaka će se istovremeno, pored invazivnog bilja, uklanjati i otpad. Oni koji se odluče da volontiraju u okviru ovog programa imaće priliku da žive u maloj lokalnoj zajednici sa volonterima iz drugih zemalja. Moći će da saznaju nešto više o ugroženim vrstama i njihovim staništima, merama njihove zaštite, kao i o održivom i ruralnom turizmu.

Volonterski kamp u Nacionalnom parku „Fruška gora“ organizuje se u sklopu projekta „Mountain spirit – planinski duh“. Ovaj projekat obuhvata nekoliko kratkoročnih i dugoročnih volonterskih razmena u Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu* i Bugarskoj. Cilj projekta jeste da se volonteri iz više zemalja udruže sa lokalnim zajednicama sa planinskih područja i zajedničkim naporima doprinesu boljem očuvanju zaštićenih područja i vrsta koje ih nastanjuju. Ovaj pojekat je podržan od stane Erasmus+ Programa Evropske Unije.

Tražimo volontere pune entuzijazma koji su spremni da zasuču svoje rukave i urade nešto korisno za prirodu. Trenutno su slobodne pozicije za volontere iz Srbije i Hrvatske. Vaše prijave, uz CV i motivaciono pismo, možete poslati na bpsss.evs@gmail.com. Rok za prijavu je 27. maj 2018. godine.

Više informacija o volonterskom kampu u Nacionalnom parku „Fruška gora“ možete pronaći OVDE

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.