preparirana
Predsednik lovaca nezakonito držao zaštićene životinje!
April 5, 2018
srce
Premijera dokumentarnog filma “Plavo Srce”
April 23, 2018
Prikaži sve
Natura2000

Izostao napredak u zaštiti prirode

Najnoviji Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pregovora sa EU ukazuje da je izuzetno malo napretka postignuto je u delu zaštite prirode. Izveštaj, pored ostalog, nedvosmisleno ističe neusklađenost pravnih normi zaštite prirode sa lovnim zakonodavstvom budući da se nalisti lovnih vrsta nalaze ptice koje prema Direktivi o pticama EU tamo ne mogu da budu.

Divlje životinje se hvataju i ubijaju na nedozvoljene načine poput široko rasprostranjenog krivolova uzvabljenje elektronskim vabilicama“, kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS).

DZPPS je u septembru 2017. javnosti predstavilo „Izveštaj o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju itrgovini divljim pticama za period 2000-2017. godine“ koji obrađuje 1.849 dokumentovanih slučajeva u kojimaje stradalo 220.886 jedinki divljih ptica. Procene ukazuju da u Srbiji od nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanjagodišnje strada 120.000-170.000 jedinki divljih ptica.

orao

 

Ono što mi svakodnevno zatičemo na terenu jesu drastični primeri uništavanja ptica i prirode, što možemooceniti kao nebrigu za sopstveno prirodno nasleđe“, kaže Milica Radanović iz DZPPS, koordinatorka projektaCivilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji, i dodaje: „Već 5 godina zbog trovanja masovno stradaju ugrožene i strogo zaštićene ptice grabljivice, a u tom periodu nije podneta niti jednakrivična prijava za te zločine“.

Srbija je izrazila želju da postane deo Evropske unije i time se obavezala da uskladi i unapredi svoje pravnenorme. Na tom putu Poglavlje 27 prepoznato je kao najskuplje i najsloženije, a sa druge strane iako budžetskasredstva namenjena za razvoj nacionalne ekološke mreže i NATURA2000 mreže postoje, ona se ne koriste.

Pored neusklađenosti domaćeg zakonodavstva iz izveštaja se vidi da Srbija ne ulaže dovoljno napora daispoštuje obaveze preuzete međunarodnim ugovorima, a primer za to su nedovoljni kapaciteti za sprovođenje CITES konvencije.