krstas
Orao krstaš – Samo na grbu ili i u prirodu?
January 31, 2018
stiglice
Prijavite hvatanje divljih ptica!
February 28, 2018
Prikaži sve
utva

Završen popis ptica vodenih staništa

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obaveštava da je 31. januara završen 52. Međunarodni popis ptica vodenih staništa. Više od 120 volontera je tokom 20 vetrovitih dana intenzivno je radilo na obilasku reka, jezera, ribnjaka, akumulacija, plavnih pašnjaka i slatina širom Srbije.

Izrazito visoke temerature tokom januara uslovile su da većina vodenih staništa u Srbiji budu odleđena, dok su se Dunav i Tisa izlili iz svojih korita i poplavili vodoplavna područja. Velike reke obilažene sa plovilima, dok je većina lokaliteta bila obilažena peške. Obiđeno je 550 kilometara rečnog toka Dunava, kao i vodoplavnih područja duž celog toka reke. Peške je ponovo prođen ceo tok Zapadne Morave od 220 kilometara, a po prvi put obiđen je i veći deo toka Velike Morave. Ponovo je brojano i na Tisi, Savi, Tamišu, Drini, Limu, Vlasini, Nišavi, Dičini, Čemernici, Zasavici, Jegrički, Timoku.

Prema preliminarnim procenama zabeleženo više od 170.000 jedinki ptica vodenih staništa. Ptice su zbog odleđenosti voda bile raštrkane, ali iz nekog nepoznatog razloga malobrojne. Dve najbrojnije vrste bile su obični galeb i gluvara, a ponovo su bile pronađene neke vrlo retke vrste. Među njima posebno su zanimljivi utve zlatokrile, mali labudovi, baršunasti turpani, srednji ronci, crni orlovi, veliki crnoglavi galebovi, ušati gnjuraci. Na zimovanju su u savremenom periodu po prvi put pronađeni sprudnik ubojica, svilorepi cvrčić, sabljarka, ražanj i tankokljuni sprudnik, a u odnosu na ranije zime zabeležen je znatno veći broj šljukarica nego što je to uobičajeno za ovaj period godine. Ono što je najviše iznenadilo naše volontere jeste nastavak opadanja brojnosti gluvare, naše najbrojnije plovke.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim pojedincima, organizacijama, institucijama, javnim preduzećima i rezervatima koji su nam na različite načine pomogli u pripremama i radu na terenu što je doprinelo ovako značajnim rezultatima na istraživanju ptica u Srbiji.