Pupils
Deca pripremljena da sačuvaju ptičiji raj
January 11, 2018
zdral
Treća naučna konferencija o Jadranskom selidbenom putu ptica
January 16, 2018
Prikaži sve
Dunav

Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2018.

Ovog januara održaće se 52. po redu Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC). U periodu od 10. do 30. januara u prirodu će izaći više od 150 volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koji će obići sve velike vodene površine i popisati ptice koje zimu provode u Srbiji.

Međunarodni popis ptica vodenih staništa jedan je od najstarijih i najmasovnijih akcija praćenja prirode i životne sredine u svetu. IWC se u Srbiji različitim intenzitetom sprovodio od 1982. godine i predstavlja najstarije organizovano popisivanje ptica na našem prostoru.

„Naši volonteri će, kao i prethodnih godina, obići tokove Save, Tise, Drine i Zapadne Morave koji protiču kroz Srbiju“, kaže Marko Šćiban, rukovodilac Međunarodni popis ptica vodenih staništa za Srbiju i dodaje: „Reka Dunav i dalje predstavlja najveći izazov za istraživače budući da se radi o skoro 600 rečnih kilometara sa brojnim dunavcima, adama i mrtvajama gde ptice pronalaze svoj zaklon“.

Prilikom obilaska lokaliteta učesnici Međunarodnog popisa vodenih ptica će paralelno učestvovati u simultanom brojanju i potrazi za orlovima krstašima (Aquila heliaca) u Panonskoj niziji, organizovanom u okviru projekta LIFE PannonEagle, kao i prikupljanju podataka o različitim oblicima uništavanja ptica i prirode, kao što je krivolov.

Ukoliko ste zainteresovani, možete se priključiti popisu tako što ćete se obratiti rukovodiocu Marku Šćibanu na e-mai: sciban.marko@gmail.com. Svako može trudom i željom da istraži ptice u svojoj okolini doprineti unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti vodenih ptica u Srbiji.

Ptice