orao
Kod Apatina stradao najređi orao
January 9, 2018
Dunav
Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2018.
January 12, 2018
Prikaži sve
Pupils

Deca pripremljena da sačuvaju ptičiji raj

Tokom decembra 2017. godine Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovelo je interaktivne radionice u školama južnobanatskog i braničevskog okruga. Realizacija radionica je sastavni deo projekta „Unapređenje zaštite IBA Labudovo okno“, podržanog od strane MAVA fondacije iz Švajcarske i EuroNatur fondacije iz Nemačke. Ostvarena je saradnja sa deset škola koje su u blizini međunarodno značajnog područja za ptice „Labudovo okno“. Posećene su škole u opštinama Bela Crkva, Vršac, Požarevac i Veliko Gradište.

Cilj radionica je upoznavanje dece sa Labudovim oknom, kao najznačajnijom selidbenom stanicom za ptice vodenih staništa. Kako bi se mališanima probudila svest o faktorima ugrožavanja i mogućnostima koje pruža zaštićeno područje, motivisana su da razmišljaju sa stanovišta budućeg zaštitara prirode.

 Deo učenika je predstavio probleme sa kojima se suočavaju zaštićena područja u Srbiji, dok su ostali navodili mogućnosti i predlagali pozitivne promene u cilju poboljšanja stanja u nekom zaštićenom području. Kroz diskusiju učenici su proširili svoje znanje o mogućem održivom iskorišćavanju prirodnih resursa i time doprinesu očuvanju zaštićenog područja, a ujedno i razvoju lokalne zajednice.

„Iznenađeni smo izuzetno kreativnim predlozima učenika za očuvanje i održivo korišćenje zaštićenog područja, kao i sposobnošću da prepoznaju sa kojim se sve problemima priroda suočava“, kaže Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: „Želja nam je bila da se deca u okviru radionice oprobaju i u aktivnoj zaštiti tako što će napraviti kućice za ptice u školskom dvorištu.“

Ovim radionicama su obogaćena znanja dece koja u budućnosti jedina mogu da poboljšaju trenutno stanje i zaštite prirodu od daljeg stradanja. Učenicima je pokazan put očuvanja prirode koji mogu da slede, a nastavnicima predstavljen dobar primer interaktivnog rada sa decom.