Jankove-bare-2
Ministar bi da pošumljava, a uprava nacionalnog parka uništava šume
November 21, 2017
Prikaži sve
utina

Ponovo brojimo sove!

Zimovališta sova utina poznata su naučnoj i široj javnosti u Srbiji već nekoliko decenija. Budući da je na velikom delu životnog prostora ove vrste u Evropi došlo do drastičnih promena stanišnih i prehrambenih uslova, populacije utina se smanjuju i lokalno izumiru.

U Srbiji se brojnost populacije utine procenjuje na 19.000 do 28.000 gnezdećih parova, sa trendom blagog porasta. Na području Vojvodine gnezdi se 9.700 do 14.200 parova.

Karakteristično post-gnezdeće okupljanje u zimska jata ovu vrstu čini lako dostupnom za proučavanje, ali u isto vreme i krajnje ranjivom. Ptice poreklom iz Srbije verovatno su zavičajne i ne pomeraju se značajno, dok se jedinke iz severnih populacija delimično ili potpuno sele i neke od njih verovatno dolaze da zimuju na teritoriji Republike Srbije. Mnoga zimska jata nalaze se u selima i gradovima gde su uglavnom nezaštićena i često prepuštena na milost i nemilost meštanima.

Prethodna velika istraživanja, urađena pre gotovo 10 godina na prostoru cele države, otkrila su oko 450 lokacija zimovanja utina. Tokom zime 2008-2009. samo na području Vojvodine izbrojano je više od 26.000 jedinki. Pojedina okupljališta sova, posebno u srednjem u severnom Banatu, bila su najveća ikada zabeležena na svetu.

Želimo ponovo da sprovedemo sistematsko brojanje jedinki utina u zimskim jatima širom Srbije. Javite nam se ako želite da pomognete u terenskim istraživanjima ili ako poznajete lokacije gde se ove sove okupljaju.

Brošura sa uputstvom za pronalaženje i brojanje sova nalazi se OVDE

Formular za popis sova možete preuzeti OVDE