Izvestaj-final-1
Završen prvi Izveštaj o stradanju ptica
October 19, 2017
SAM_9392
U potrazi za ilegalno ubijenim divljim pticama
November 1, 2017
Prikaži sve
plava senica pnd

Ptice stižu na vaš dlan

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije dobilo podršku za izradu prve aplikacije za raspoznavanje ptica.

Tim Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uveliko se priprema za izradu prve aplikacije za raspoznavanje ptica u Srbiji. Naša ideja za mobilnu aplikaciju “Ptice na dlanu” odabrana je zajedno sa još jedanaest drugih u okviru Superste Centrifuga programa ove godine.

Iako je u Srbiji zabeleženo preko 350 vrsta ptica, ne postoji nijedan lako dostupan, ilustrovani vodič ili alat za njihovo raspozavanje, i ovaj strateški problem prepoznat je od strane naših članova, saradnika i ljubitelja ptica.Zato tim DZPPS želi da stavi na raspolaganje znanja i veštine raspoznavanja ptica građanima Srbije.

Android apliakcija “Ptice na dlanu” biće vaša besplatna ulaznica u svet pernatih kičmenjaka: Videli ste nepoznatu pticu? Otvorite aplikaciju, odaberite siluetu, boje i tip staništa (četinarska šuma, naselje, livada, reka) u kom ste je posmatrali i pronađite odgovor među ponuđenim ilustracijama ptica.

Planirano je da aplikacija obuhvati 250 vrsta ptica, onih čije raspoznavanje relativno brzo i lako mogu naučiti i početnici. Dobili smo preko potrebnu novčanu podršku kroz Superste program za ralizaciju ove ideje. Plan je da prva verzija aplikacije bude spremna za naredno proleće.

Zakoračimo u svet ptica zajedno!