IMG_4978-s
Reakcija na inicijativu Predsednika lovaca
September 11, 2017
EBW_2017_colour
Čudesna seoba ptica
September 21, 2017
Prikaži sve
rsz_gbd17_plakat_srb3

„Dan Zelenog pojasa“ u Kladovu

Kladovo će 24. i 25. septembra biti domaćin manifestacije „Dan Zelenog pojasa“ kojim se obeležava dan kada je pokrenuta evropska inicijativa za zaštitu prostora koji se proteže duž bivše „Gvozdene zavese“.

Usled višedecenijskog Hladnog rata, na liniji razdvajanja Istočnog i Zapadnog bloka stvorena je zelena zona u kojoj je bujala divlja priroda. Zeleni pojas dug 12.500 km od Barencovog mora na rusko-norveškoj granici, preko Baltičke obale, srednje Evrope i Balkana, Jadranskog i Jonskog pa sve do Crnog mora, postao je utočište mnogobrojnim ugroženim divljim vrstama i očuvanim staništima.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kao i Centar za kulturu Kladovo, biće domaćini za goste iz više od 9 zemalja širom Evrope, kaže Milan Ružić, predsednik Društva i dodaje: „Velika je čast da je Kladovo, koje se zahvaljujući nacinalnom parku „Đerdap“, našlo na prostoru Zelenog pojasa, izabrano za mesto gde će se obeležiti dan koji treba ponovo da ujedini Evropu u novoj misiji zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa“.

Program tokom 24. i 25. sptembra, kada će se obeležiti „Dana Zelenog pojasa“, obilovaće korisnim sadržajima kao što je biciklistička tura i posmatranje ptica na ribnjaku „Mala Vrbica“, radionice za najmlađe, kao i bogat kulturno-umetnički program u okviru koga će svi koji posete Kladovo imati priliku da uživaju u izložbi fotografija „Balkan Green Belt“, folklornim ansamblima iz Rumunije i Srbije, rukotvorinama i izvornim proizvodima tog dela Srbije.

„Zahvaljujući podršci Nemačke fondacije za životnu sredinu (DBU), Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ), Evropske asocijacije Zelenog pojasa i Fondacije „EuroNatur“ imaćemo priliku da Srbiji i svetu prikažemo naš najbolji izvozni proizvod, a to je naše prirodno i kulturno nasleđe. Zato pozivamo sve da posete Kladovo i upoznaju se sa Zelenim pojasom”, kaže Sandra Jovanović, glavna organizatorka “Dana Zelenog pojasa”.

rsz_gbd17_plakat_srb3