1 (3)-min
Učimo od najboljih
August 31, 2017
IMG_1692-s
Krivolov ptica ne jenjava
September 8, 2017
Prikaži sve

У периоду 1-7.9.2017. одржавају се четврти по реду Светски дани бројања шљукарица. Тимови заинтересованих посматрача птица и орнитолога обилазе различита водена или сува станишта на свим континентима. Сваки податак где се шљукарице окупљају је важан и добродошао.

Ово је званично први организован попис шљукарица на сеоби у Србији. У име Друштва за заштиту и проучавање птица Србије позивамо све заинтересоване да нам се придруже и својим подацима допринесу бољем познавању распрострањења и бројности различитих шљукарица код нас и у свету. Њихова сеоба је тренутно у пуном јеку и многе занимљиве и ретке врсте сада могу да буду пронађене.

Важно је само да на неком локалитету пребројите и попишете присутне врсте шљукарица. Неопходно је да податке по повратку са терена унесете у eBird базу података и да га поделите на основни профил организатора под именом WorldShorebirdsDay (https://worldshorebirdsday.wordpress.com/2015/08/28/shorebird-counting-data-submissions/).

Ако нисте сигурни како се дели листа података у eBird бази, више о томе може да прочита овде: http://help.ebird.org/customer/portal/articles/1010555-understanding-the-ebird-checklist-sharing-process

Уколико немате налог на eBird бази података, податке можете проследити координатору Марку Шћибану на имејл адресу sciban.marko@gmail.com, а они ће потом бити унесени у базу. Рок за слање ваших података је 20.9.2017. Након тога се подаци више неће уважавати.

Twitter канал организације налази се на: https://twitter.com/ShorebirdsDay

Срећно планирање и посматрање у наредним данима!

Dani šljukarica FB3