trans6
Mediji o protestu „Da li inspektori čuju muziku na Struju!“
August 29, 2017
1 (3)-min
Učimo od najboljih
August 31, 2017
Prikaži sve
Vabilice-DZPPS-2

Aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uz pomoćslužbenika Policijske stanice iz Smedereva u rano jutro 26.8.2017. sprečili su još jedan slučaj nezakonitog lova na prepelice uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica.

Na njivama koje se nalaze u ataru sela Osipaonica kod Smedereva pronađene su 3 vabilice, a policijskapatrola i aktivisti Društva napravili su zasedu u koju su upale 4 osobe. Među osobama koje su policajcilegitimisali bio je i lovočuvar Lovačkog udruženja „Pomoravlje“ iz Osipaonice. Policajci su nainformativni razgovor priveli i tri lokalna lovca.

„Zabrinjava nas činjenica da je u nelegalni lov pošao lovočuvar, službeno lice koje bi moralo daprijavljuje i sprečava ovakve gnusne događaje. Osim toga, zaprepastili smo se kada smo saznali da jeaktivni član Lovačkog udruženja iz Osipaonice narodni poslanik i predsednik Lovačkog saveza SrbijeDragan Šormaz“, izjavio je Draženko Rajković iz Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu iproučavanje ptica Srbije.

Sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, a širom Srbije više od 800 elektronskihvabilica emituju oglašavanje prepelica i mame ih u sigurnu smrt. Korišćenje ovih nelegalnih uređajakrivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu, kao i siguran profitnakon što se te prepelice prokrijumčare preko granice.

U Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica, podaci su Društva za zaštitu i proučavanjeptica Srbije. Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da sepopulacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji. Situacije nije bolja ni u drugimbalkanskim državama, niti na Bliskom Istoku i severu Afrike gde tokom seobe stradaju milioni ptica.

O ovom slučaju i o tome zašto je krivolov ptica pretnja po opstanak vrsta, ali i ugrožavanje prava svih građana na očuvanu životnu sredinu govorio je Slobodana Kneževića na TV Pink u emisiji “Dobar dan”.

DZPPS je sprovelo ovu akciju u okviru projekta „Civilno društvo i javnost zajedno za unapređenje stanja životne sredine u Srbiji” u okviru kog rade na unapređenju zakonskog okvira u pogledu zaštite ptica i prirode u Srbiji, sa posebnom pažnjom na donošenje novih propisa i poštovanje regulativa koji su već usvojene, kroz jačanje kapaciteti civilnog društva i angažovanje javnosti.