Dodeljena nagrada domaćinstvu sa najvećim brojem gnezda seoskih lasta
July 20, 2017
20170816_201136-s
Uhvaćen krivolovac divljih ptica u Petrovaradinu
August 17, 2017
Prikaži sve
krvava zamka

Prepelice, male koke selice, svake godine od 1. avgusta do 30. septembra dok preleću Srbiju na svom putu za Afriku bivaju namamljene u krvavu zamku. Zakonom zabranjene (KZ Član 276) elektronske vabilice, najčešće improvizovane instalacije od zvučnika, akumulatora i mp3 plejera, neprekidno emituju oglašavanje prepelice. Krivolovci vabilice postavljaju na njive sa strnim žitima, na livade i pašnjake. Ovi nelegalni uređaji, pticama već izmorenim od seobe, daju lažne informacije da se na tom prostoru mogu odmoriti, da ima hrane i da je za njih to mesto bezbedno.

Slikovito prikazanu situaciju u kojoj se našla svaka krivolovljena prepelica možete pogledati u novom videu pod nazivom „Vabilica – krvava zamka” putem kojeg Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) želi da edukuje i motiviše javnost da prijave ovakve slučajeve kršenja zakona.

Molimo vas da podelite ovaj video putem Facebook linka i YouTube linka, kao i da javite DZPPS-u ukoliko imate informacije o korišćenju vabilice na mejl: stopbirdcrime@gmail.com ili telefon: 021 631 83 43.

Rad Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na izradi ovog videa podržala je Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.