za prezentaciju
Najviše gnezda seoskih lasta u Padeju
July 14, 2017
krvava zamka
Vabilica – krvava zamka
August 14, 2017
Prikaži sve

Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ koje se organizuje u okviru programa Proleće uživo dobilo je svog pobednika, gospodina Lasla Ševenjhazija iz Padeja. Na njegovom banatskom salašu koji se nalazi na obodu sela svoja gnezda su svila 43 para seoskih lasta koje su domaćinu donele laskavo priznanje i 1.000 kilograma kukuruza kao nagradu.

Svečanost povodom uručenja nagrade i priznanja obavljena je 20. jula 2017.  kada su pobednika posetili Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Slobodan Knežević, rukovodilac programa Proleće uživo u Srbiji i predstavnici nekoliko medija. Posle obilaska farme i pregleda gnezda seoskih lasta pobedniku je uručeno priznanje i pomenuta nagrada.

Predstavnici Društva izrazili su zadovoljstvo činjenicom da Laslo svakoga dana na pašu isteruje oko 60 krava, više od 230 ovaca i oko 20 konja i magaraca što je od velike važnosti za očuvanje lokalnog pašnjaka. Ove godine, međutim, veliki problem stočarima u ovom kraju predstavlja suša koja je dovela do smanjenog kvaliteta trave za ispašu i time povećala troškove uzgajanja stoke. Prirodni slatinski pašnjaci od velike su važnosti za očuvanje raznovrsne flore i faune, pa je tradicionalno stočarstvo nezamenljiv način za njihovo mudro korišćenje.

Gnezdo-s