Sačuvan jedini preostali par orlova krstaša
July 12, 2017
Dodeljena nagrada domaćinstvu sa najvećim brojem gnezda seoskih lasta
July 20, 2017
Prikaži sve
za prezentaciju

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obaveštava javnost da je Laslo Ševenjhazi iz Padeja kod Kikinde pobednik takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. U njegovom domaćinstvu gnezdo je svilo čak 43 para seoskih lasta, pa je vredni domaćin pored laskave titule osvoilo i 1.000 kilograma kukuruza.

U takmičenju je uzelo učešće 77 domaćinstava iz svih delova Srbije. Da je odnos naših poljoprivrednika i seoskih lasta pravi primer suživota čoveka i prirode može se videti na pašnjaku i u štalama Lasla Sevenjhazija koji gaji 60 krava, 230 ovaca, 21 konja i 7 magaraca.

Seoske laste, vesele i okretne ptice selice u rano proleće pristižu iz Afrike da bi svoja gnezda svile u Srbiji. Tajna veza između Lasla i seoskih lasta upravo je stočarstvo budući da laste koriste štale i druge pomoćne objekte za smeštaj gnezda, a glavna hrana su im brojni leteći insekti koji se okupljaju oko domaćih životinja i stajskog đubriva.

Tradicionalno stočarstvo izuzetno je važno za očuvanje staništa i ugroženih vrsta flore i faune. Srećni smo što možemo da nagradimo Lasla jednom tonom kukuruza kao znak podrške malim poljoprivrednim domaćinstvima i zahvalnosti za ljubav koju on i njegova porodica imaju prema divljim pticama.

Hvala svim poljoprivrednicima koji su uzeli učešća u takmičenju. Trudićemo se da i narednih godina obezbedimo nagrade za čuvare ptica.