Krivolov-prvi-rezultati-2-s
Uvid u bazu podataka o nelegalnom stradanju ptica u Srbiji
June 30, 2017
za prezentaciju
Najviše gnezda seoskih lasta u Padeju
July 14, 2017
Prikaži sve

Nad Srbijom lete 4 ugrožena orla krstaša

Čuvari gnezda jedinog para orlova krstaša koji se nalazi na krajnjem severu Banata poslednjih sedmica imali su pune ruke posla. Pored danonoćnog motrenja na dragoceni podmladak, volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) bili su prinuđeni da spasavaju orliće nakon tragičnog događaja. Naime, usled jake oluje tokom noći 22. juna stablo kanadske topole na kom je bilo gnezdo krstaša srušilo se. Oba mladunca su čudesno uspela da prežive ovu nezgodu i pad sa više od petnaest metara. Brzom reakcijom čuvara gnezda, veterinara i lovočuvara mladunci su izneseni sa mesta nesreće, pregledani i uz dogovor sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode odlučeno je da se odmah vrate u improvizovano gnezdo kako bi roditelji nastavili da ih hrane.
Na svu sreću, brižni orlovski par nastavio je da donosi hranu u novo gnezdo, što su čuvari redovno beležili. Napokon, mladunci krstaša, popularno nazvani Duško i Lilika, uspešno su izleteli iz gnezda pre nekoliko dana.
„Četiri meseca provedena u žbunju na kilometar od gnezda pokazala su se više nego opravdana onog momenta kada su poletarci napustili gnezdo“, zadovoljno kaže Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: „Da nije bilo volontera i njihove dobre saradnje sa ovdašnjim lovcima i meštanima sada ne bismo mogli da govorimo o uspešnom gnežđenju poslednjeg para orla krstaša u Srbiji“.
Mlade orlove sada čeka neizvestan period preživljavanja tokom koga će morati da nauče samostalno da love i da izbegavaju brojne nedaće poput stradanja od trovanja i krivolova.

Veterinar-pregleda Orlici-gnezdo-2 Krstas-u-letu_Márton_Horváth Orlici-ispod-debla Orlici-gnezdo