plakat SA A2 druk2b KONAČNA VERZIJA
“Proleće uživo” u punom zamahu
April 21, 2017
IMG_2375
Zajedno za očuvanje ptičjeg raja
May 8, 2017
Prikaži sve
cover gb copy

Pravila i uslovi učešća

Ko može da učestvuje?

Svi koji posete područje Balkanskog zelenog pojasa u Srbiji. Fotografije koje se pošalju na ovaj konkurs moraju biti fotografisane na mestima koja su deo Balkanskog zelenog pojasa. „Balkan Green Belt“ foto konkurs 2017. ima za cilj da kroz fotografije predstavi bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, kao i lepote očuvanih predela Balkanskog zelenog pojasa u Srbiji.

Foto konkurs je organizovan za tri različite kategorije:

 1. Mladi (do 18 godina)
 2. Ljubitelji prirode i fotografije (amaterski fotografi)
 3. Profesionalni fotografi

Kako poslati fotografije?

Fotografije poslati na: zelenipojaskonkurs@gmail.com

Svaki učesnik može poslati najviše 3 fotografije. Fotografije slati u digitalnom obliku, u boji, putem elektronske pošte.

Svaka fotografija mora sadržati sledeće prateće informacije:

 • Ime i prezime fotografa
 • Lokaciju fotografisanja
 • Objekat fotografisanja (navesti ime vrste koja je fotografisana, ukoliko je potrebno)
 • Datum

Takođe, potrebno je navesti za koju od tri kategorije se konkuriše. Fotografije bez navedenih podataka neće biti prihvaćene. Fotografije koje nisu nastale na području Balkanskog zelenog pojasa, neće biti prihvaćene. Učestvovanje je besplatno. Organizatori pokrivaju troškove foto konkursa. Organizatori su Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Fondacija EuroNatur iz Nemačke.

Rok za slanje fotografija?

 1. jul 2017. godine

Nagrade?

 • Prvo mesto u kategoriji „Mladi“ (do 18 godina) osvaja bicikl
 • Prvo mesto u kategoriji „Ljubitelji prirode i fotografije (amaterski fotografi)“ osvaja ključ za identifikaciju ptica “Collins Bird Guide”
 • Prvo mesto u kategoriji “Profesionalni fotografi” osvaja organizovanje samostalne izložbe

Pobedničke fotografije biće predstavljene na internet stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije www.pticesrbije.rs, kao i na Facebook stranicama www.facebook.com/BirdLifeSerbia i www.facebook.com/greenbeltserbia

Pobedničke fotografije će biti proglašene 1. septembra 2017. godine. Pobedničke fotografije iz Srbije će direktno učestvovati na međunarodnom takmičenju „International Balkan Green Belt contest 2017“. Po 3 fotografije iz svih 9 zemalja članica Balkanskog zelenog pojasa će učestvovati na pomenutom međunarodnom takmičenju.

Upravni odbor Asocijacije evropskog zelenog pojasa će izabrati 5 pobedničkih fotografija koje će biti predstavljene na internet stranici www.europeangreenbelt.org.

Stručni žiri?

Saša Preradović, Škola fotografije Foton
Nikola Miljković, Nikola Miljković Studio
Miloš Popović, HabiProt – Udruženje za održivi razvoj i očuvanje prirodnih staništa Srbije

Stručni žiri bira pobedničke fotografije i odluka žirija je konačna. Organizatori zadržavaju pravo da diskvalifikuju fotografije na kojima je očigledno da fotograf krši kodeks ponašanja prilikom fotografisanja divljih životinja: http://www.euronatur.org/Code-of-conduct.736.0.html. Nije dozvoljeno dodatno menjanje fotografija ili njihovog sadržaja. Nije dozvoljeno dodavanje ili uklanjanje životinja ili delova životinja, biljaka, ljudi i drugih objekata.

Autorska prava

Fotograf poslatih fotografija na foto konkurs mora biti nosilac autorskih prava. Fotograf zadržava autorska prava fotografije i njeno/njegovo ime će biti objavljivano uz fotografiju.

Učestvovanjem na foto konkursu fotograf daje pravo organizatorima da besplatno koriste fotografije u sledeće svrhe:

 • da koriste fotografije za reklamiranje foto konkursa na internet stranicama, štampanim medijima i publikacijama organizatora.
 • Sve pobedničke fotografije se mogu koristiti za komercijalno korišćenje materijala, kao što su na primer kalendari.
 • Sve pobedničke fotografije se mogu koristiti za izložbe i reklamiranje iste.
 • Neprofitne organizacije EuroNatur i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije imaju pravo da koriste pobedničke fotografije u svojim publikacijama u cilju promocije projekata zaštite prirode na području Balkanskog zelenog pojasa.
 • Poslate fotografije koje nisu pobedničke, moći će da se koriste u gore pomenute svrhe isključivo u dogovoru sa fotografom.

Više informacija možete naći na:

www.pticesrbije.rs
www.facebook.com/BirdLifeSerbia
www.facebook.com/greenbeltserbia
zelenipojaskonkurs@gmail.com

Plakat_Fotowettbewerb 2017.indd